Fredrik Wirdenius blev årets hållbara ledare

Hållbarhet Nu har årets hållbara ledare 2019 utsetts. Priset Hållbart Ledarskap delas ut av NMC, Nätverket för hållbart näringsliv, för ett kompentent ledarskap som medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete och gick alltså i år till en ledare från fastighetsbranschen.

Fredrik Wirdenius blev årets hållbara ledare
Per Strömberg, Ica Gruppen, Fredrik Wirdenius, Vasakronan och Petra Wadström, Solvatten.

Förra året var det Eva Karlsson, vd på Houdini, som fick lyfta prisstatyetten vid NMC:s årliga galamiddag. I år stod det mellan tre kandidater, som alla intervjuades på scen under middagen. En av de nominerade var Petra Wadström, Solvatten, som berättade om sin syn på behovet av företag som värdesätter annat än kommersiella värden.

– Vi upplever mer av en ärlig satsning på hållbarhet generellt idag än för tio år sedan, sade hon.

Även Ica Gruppens vd Per Strömberg var nominerad till priset. Han fick bland annat svara på frågor om Ica Gruppens mål att vara klimatneutrala 2020, och att få sina leverantörer att anta Science Based Targets till 2025. Ica har tusentals leverantörer.

– Vårt arbete fokuserar på de större leverantörerna, och våra krav gör skillnad. Vi börjar se en tydlig förflyttning, sade Per Strömberg.

Men vinnare blev alltså Fredrik Wirdenius, vd på fastighetsbolaget Vasakronan. Han berättade att han ser rivning av en fastighet byggd på 80- eller 90-talen som ett misslyckande, med tanke på att den beräknade livslängden inte uppnåtts. Om det ändå sker så måste byggmaterialet tas tillvara.

– Det finns jättemycket att göra. Vi har varit duktiga på att göra det enkla, hur vi driftar våra fastigheter, men om vi tittar på hur vi bygger så är det en enorm utmaning. Man kan också fråga sig varför vissa fastigheter står kvar i hundratals år, medan andra rivs, sade han vid intervjun.

fakta

Detta är Hållbart ledarskap

För att vara aktuell för priset ska man ha visat prov på framåtanda, nytänkande och affärsmässighet, och utöva ett kompetent ledarskap. Däremot går det inte till någon som har hållbarhet som huvudsyssla, alltså belönas inte hållbarhetschefer. De nominerade 2019 var Petra Wadström, vd och grundare av Solvatten, Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan och Per Strömberg, vd Ica Gruppen. Kandidaterna väljs ut av NMC:s styrelse och en jury utser sedan vinnaren.Priset har delats ut sedan 1999.

Så här lyder juryns motivering:

”Årets vinnare av Hållbart Ledarskap har lagt stor vikt vid att se till att hållbarhet utgör en integrerad del av verksamheten och att det berör alla. För honom är det självklart att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand och han har inte duckat för att sätta ambitiösa hållbarhetsmål som många – både inom och utom organisationen – tyckt är näst intill orealistiska. Han ser sin betydelse som aktör inom fastighetsbranschen för att kunna påverka och inspirera andra – både kunder, konkurrenter och investerare med flera. Detta sammantaget har gett ringar på vattnet internationellt genom att företaget har positionerat sig i toppskiktet på den globala branschrankningen.”

För att vara aktuell för priset ska man ha visat prov på framåtanda, nytänkande och affärsmässighet, och utöva ett kompetent ledarskap. Däremot går det inte till någon som har hållbarhet som huvudsyssla, alltså belönas inte hållbarhetschefer.

De nominerade 2019 var Petra Wadström, vd och grundare av Solvatten, Fredrik Wirdenius, vd Vasakronan och Per Strömberg, vd Ica Gruppen. Kandidaterna väljs ut av NMC:s styrelse och en jury utser sedan vinnaren.

Priset har delats ut sedan 1999.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.