Att sälja ett bolag kan vara ett komplext beslut. Inte minst om det dessutom är familjeägt. Det ekonomiska utfallet kan nämligen bli rätt annorlunda beroende på hur du planerar försäljningen, förklarar Tobias Lundstedt, skatterådgivare på PwC . Men innan du ens funderar över den skattetekniska biten bör du fundera på vad du själv vill, uppmanar han.
Försäljning av fåmansbolaget – hitta rätt i skattelabyrinten
Ekonomistyrning
Går du i säljtankar? Att navigera i skattelandskapet vid bolagsförsäljning kan vara tufft, men PwC:s skatterådgivare Tobias Lundstedt hjälper till med en karta.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Vad vill du ha ut av det? För det är ju där vi hamnar egentligen. Är det så att du ska sälja externt och få pengar? Eller vill du att företaget ska drivas vidare av nästa generation? frågar han.
Drivkraften bakom försäljningen har nämligen bäring på hur du ska agera.
– Många som kommer till mig vill driva upp sina bolag och maximera värdet för att sedan sälja, konstaterar han. Vill man däremot att någon ur nästa generation ska ta över så blir det andra frågor som tar överhanden.
Gå i ”träda”
– Om du inte behöver tillgång till alla pengarna direkt kan det vara fördelaktigt att låta bolaget gå in i vad vi kallar en ’trädaperiod’. Genom att försäljningen sker genom ett holdingbolag där du inte är verksam, kan pengarna stanna kvar i bolaget och du kan skjuta upp beskattningen.
Skattetekniska strategier
Upplägget med holdingbolag kan innebära att du behöver göra en extra transaktion. Har du inte redan ett holdingbolag behöver du starta ett sådant. Du flyttar sedan in aktierna dit, så att holdingbolaget säljer dem till den nya ägaren. Köpeskillingen låter du sedan stanna i holdingbolaget i fem kalenderår, under vilken tid du eller någon närstående inte får vara verksamma i bolaget eller annat fåmansbolag som bedriver samma eller likartad verksamhet. När du tar ut pengarna efter fem år betalar du 25 procent skatt på beloppet.
– Men det hänger ju på vilka behov du har, säger Tobias Lundstedt. Hur ser du på ditt liv de närmsta åren? Ska du fortsätta jobba och tjäna pengar kanske du klarar dig utan pengarna från försäljningen under några år. Men vill du gå i pension, flytta utomlands och köpa hus i Spanien, då måste du ju ha pengar. Då får du kanske sälja direkt och ta den där skatten.
Håll koll på K10
Och vad blir då skatten om du säljer direkt och inte går via holdingbolag och skjuter upp din skatt? Det är svårt att säga på rak arm, eftersom det beror på olika omständigheter – bland annat på gränsbeloppet i K10-blanketten, och på köpeskillingens storlek.
– Du har ett belopp på din K10 som anger ditt lågbeskattade utrymme. Det skattar du 20 procent för. Ja. Sen har du ett takbelopp på cirka sju miljoner, som du skattar för som lön. Och allt ovanför det landar i 30 procent, förklarar han.
Det innebär alltså att om du säljer för tio miljoner men har tre miljoner i det lågbeskattade utrymmet i K10, så betalar du 20 procent på tre miljoner, upp till ca 52 procent 50 procent på sju miljoner, och så är det inget över till 30-procentsnivån.
– Men du kan också ha noll kronor i det lågbeskattade utrymmet. Och då betalar du 50 procent på sju miljoner och 30 procent på tre miljoner. Så det är svårt att säga exakt hur det blir för just dig, säger Tobias Lundstedt.
– Det är därför jag säger att man ska ha koll på K10. För att se vad man får helt enkelt. För att inte bli förvånad.
För att komplicera saken ytterligare: Säljer du ditt bolag för hundra miljoner så betalar du sannolikt närmre 30 procents skatt på större delen av dessa pengar om du tar ut vinsten direkt. Och då är frågan om det verkligen är värt det att gå via ett holdingbolag där pengarna ligger låsta i fem kalenderår för att sänkas skatten till 25 procent. Det beror ju sannolikt på hur du investerar vinsten om du tar ut den direkt. Och hur mycket tur du har. Sådant är inte lätt att veta i förväg.
Varje försäljning unik
Till sist, hur ska du tänka om du säljer bolaget till en närstående? Det är en strategi som många företagsledare överväger, som en del av en generationsväxling. Men detta kan komplicera skattesituationen.
– Säljer du till en närstående, kan du eventuellt inte dra nytta av de skattelättnader, efter en ’trädaperiod’, som ett indirekt ägande genom ett holdingbolag erbjuder, säger Tobias Lundstedt. Anledningen är att om en närstående fortsätter vara aktiv i verksamhetsbolaget kommer den köpeskilling du erhållit i holdingbolaget ’smitta’ ditt holdingbolag, så att det ses som aktivt så länge en närstående är aktiv i verksamhetsbolaget.
Den situationen uppkommer inte om bolaget säljs externt, förklarar han. När bolaget säljs inom familjen behandlas vinsten ofta som inkomst av tjänst för hela beloppet, vilket kan leda till en högre skattesats.
Han framhäver att varje försäljningssituation är unik och kräver noggrann planering och rådgivning.
– Att förstå de skatteeffekter som varje försäljningsalternativ innebär är avgörande för att göra välgrundade beslut som skyddar både dina personliga och företagsmässiga tillgångar.
Fakta
Begrepp vid försäljning av fåmansföretag
Kvalificerade andelar: En ”kvalificerad andel” avser aktier i ett fåmansföretag där ägaren eller närstående har varit aktiva under någon tid de senaste fem åren, vilket leder till att vinsten från försäljning beskattas som inkomst av tjänst snarare än som kapitalvinst. Beskattas som inkomst av tjänst upp till cirka 52 % beroende på skattesats i kommunen.
Holdingbolag: Möjliggör uppskjuten beskattning och kan minska skattebördan vid en extern försäljning.
Träda: Låter företaget ligga vilande med skattefri kapitalvinst under trädeperioden, följt av potentiellt lägre skattesatser när pengarna slutligen tas ut.
Generationsväxling: Ofta full beskattning vid försäljning inom familjen som inkomst av tjänst.
K10-blanketten: Visar fördelningen mellan beskattning som kapitalinkomst och som tjänsteinkomst, vilket är viktigt för skatteplanering och korrekt deklaration.