Fem snabba med Annika Winsth: Det här betyder Trumps tullar för dig som vd

Omvärldsbevakning Nya handelshinder från USA slår inte bara mot exporten – de förändrar hela spelplanen för svenska företag. I en exklusiv intervju förklarar Nordeas chefsekonom Annika Winsth varför du som vd måste tänka om, ha full koll på likviditeten och vara beredd på snabba scenförändringar. ”Vi måste räkna om alla prognoser”, säger hon.

Fem snabba med Annika Winsth: Det här betyder Trumps tullar för dig som vd
Annika Winsth. Foto: Nordea

1. Vad behöver jag som vd förstå om Trumps tullbesked – även om mitt bolag inte handlar med USA?

– Det handlar inte bara om direkta effekter av tullar, utan även om indirekta effekter, det vill säga att vi alla blir mer försiktiga i ett osäkert läge. De senare riskerar att bli betydligt större och slår på efterfrågan via lägre konsumtions- och investeringsvilja och därmed negativ påverkan på arbetsmarknaden. Skulle nuvarande nivå på de tullar som har införts bestå en längre tid går det inte utesluta recession i flera länder. Det är den typen av systemförändring där vi måste räkna om alla prognoser.

2. Vad krävs för att jag som vd ska kunna fatta välgrundade affärsbeslut i ett så osäkert läge som nu?

– I skrivande stund finns det dessvärre inte mycket att hålla sig i. I den miljön är det extra viktigt att ha ordning och reda i bolaget: säkerställa likviditet, tänka igenom din långsiktiga position och vara redo att agera när möjligheten kommer. Att vara om sig och kring sig och ha hängslen och livrem blir A och O.

3. Hur påverkar det här mina svenska kunder – och därmed min försäljning?

– Många hade hoppats att 2025 skulle bli det år då efterfrågan tog bättre fart igen och inte minst hushållen kom igång och började konsumera i större bemärkelse. Många hushåll har bra förutsättningar, men det osäkra läget gör att det finns en risk att de skjuter ytterligare på konsumtionen. Ju osäkrare det känns, desto mindre benägna är de att fatta stora beslut – som att köpa bostad, bil eller göra större investeringar. Företag som säljer till konsumenter eller till konsumentnära branscher kan behöva trampa vatten ett tag till.

4. Vilka risker bör jag ha extra koll på nu – och var är svenska bolag mest sårbara?

– Det är helt avgörande hur varaktiga de tullar som nu beslutats blir. Vi kan tänka två scenarior; ett där de består och vi går in en djupare global lågkonjunktur, ett där förhandlingar tar vid och tonläget kan då vara helt annorlunda redan till sommaren. En risk att ha koll på är dollarn som kan komma att försvagas påtagligt. Var i världen insatsvaror kommer ifrån spelar också roll, 85 procent av handeln kommer från länder som inte har ändrat sina tullar mot varandra. Får vi en global nedgång slår det mot stora svenska industribolag – vilket får konsekvenser för många andra branscher. 

5. Finns det något område där jag som vd faktiskt kan satsa – trots allt det här?

– Ja, absolut. Allt som rör försvar och sannolik infrastruktur har goda förutsättningar, även byggnationer i samhällsfastigheter. Offentlig sektor lär få stöd och har stora behov, vilket är klassisk finanspolitik i ett utsatt läge.  Att ha ordning och reda, god likviditet gör att den som är snabb och förberedd har ett övertag.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.