En dag med Lotta Törner

En vd:s dag Hur ser Lotta Törners dag ut som vd för Livsmedelsakademin? Följ henne från morgon till kväll.

En dag med Lotta Törner
Lotta Törner, 60 år, är vd för Livsmedelsakademin.

Gör: Vad, hur och när kommer vi att äta i framtiden? Hur löser vi problemet med att så många äldre riskerar att bli undernärda? Hur får vi fram fler hållbara och goda livsmedel? Hur klarar vi av klimatfrågan samtidigt som vi måste producera mer mat?

Jag är vd för Livsmedelsakademin, ett nätverk som arbetar med livsmedel, framtiden och att skapa innovation och förändring. Det gör vi genom att se till att företag, kommuner och universitet arbetar tillsammans för att kunna lösa stora utmaningar inom mat och måltid.

Därför trivs jag med jobbet: Jag älskar att jobba med mat. Få saker ligger människor lika varmt om hjärtat som vad vi äter. Det är också via maten som vi kan påverka mycket av vår framtid. Vad och hur vi äter påverkar både vår egen och planetens hälsa. Dessutom älskar jag att arbeta med förändring, att våga vara lite i kaos och söka nya vägar. Komplexa utmaningar – det får mig att stiga upp på morgonen

07:30 Morgonen…inte min tid på dagen, den börjar sent. Eftersom jag inte är bäst på att sova, är jag inte heller bäst på att vakna. Men en stor caffelatte gjord på havremjölk och serverad på sängkanten av sambon, brukar göra uppstigningen lite lättare.

07.45 Nej, nu får jag sätta fart och då sätter jag verkligen full fart!

09.00 Pandemin har ändrat på allt. Istället för i konferensrummet ses ledningsgruppen på Teams och alla glada ansikten dyker upp på skärmen. Som ledare ställer det helt nya krav. Hur ser jag att alla verkligen mår bra med skärmen mellan oss? Vi tar en stund och checkar in, småpratar innan vi startar, precis som vi hade gjort om vi setts IRL. Sen klarar vi av den ena stora frågan efter den andra. Hur ser det ut i vårt projekt Nollvision mot undernäring hos äldre? Får vi ut matkassen i våra två testkommuner, hur arbetar vi fokuserat utan att glömma bort att arbeta med hjärtat, för de äldre? Vidare till kommunikationen, vi har precis publicerat en debattartikel som fått stor spridning kring hållbar livsmedelsnäring. Hur har mottagandet blivit? Kan vi göra något mer? Raskt vidare till ekonomin som alltid är en utmaning i små organisationer, men min högra hand och klippa, vår ekonomichef, lugnar mig. Vi är väl förberedda inför nästa veckas budgetarbete och dragning i styrelsen.

11.30 Vinkar vi hejdå till varandra och sedan tar jag några samtal med medarbetare som vill prata med mig privat, svarar på mail, kollar LinkedIn in och Facebook – bra respons på artikeln. Det är dags att slänga mig på cykeln och ta mig till eftermiddagens workshop. Ute slår den skånska snålblåsten emot mig, jag knäpper knappen på min hövding – det är trångt på Malmös cykelbanor – och påminner mig själv att det är dags att plocka fram vantar och mössa.

12.00 Nu väntar fyra timmars coronasäkrad workshop om den skånska innovationsagendan för livsmedel. Det är en brokig och härlig samling av människor som samlats i rummet. Här finns vice rektorer från universitet, utvecklingschefer från våra stora livsmedelsföretag, och vd på vår matinkubator. Vi diskuterar, argumenterar och kommer så småningom överens om hur Skåne kan bli ledande i Europa på hållbar livsmedelsproduktion – jag älskar det. Under tiden hinner jag äta en lunch från restaurang Spill, som serverar mat som till stor del består av råvaror som egentligen skulle kastats. Lunchen är god och gör gott i samvetet, medan eftermiddagens kladdkaka med grädde svider i detsamma. Ja, ja, ja man är inte mer än människa.

17.15 Tillbaka på cykeln, varför blåser det alltid motvind i Skåne?

18.00 Ikväll blir det ”snabbmat” i vårt fall kycklingfilé med pesto, skinka och pasta, lagad av sambon.

19.30 Sitter jag på den plats jag älskar mest, i sadeln. Det är på hästryggen jag får min återhämtning, kopplar av jobbet totalt, får fokusera på något annat och vara ”hästflicka” med håret i tofs och halm i skorna. Ni vet väl att ridsporten har fostrat många kvinnliga ledare? För hästar kan man inte ljuga, man måste vara tydlig och sann i sitt kroppsspråk och styrka premieras framför ”goodlooks”.

22.00 Kollar på mailen, svarar på mess och sms, småpratar med sambon, slötittar på tv och har det allmänt bra.

23.00 Sambon, han somnar och jag funderar på när jag kommer att somna. Tur att jag kan sova till 07.30…

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.