En dag med Helena Nylén

En vd:s dag
Hon leder arbetet med återvinning i Sverige och hon betraktar det som en folkrörelse. Förpackningsinsamlingen, FTI, samlade bara under 2021 in 553 000 ton förpackningsmaterial, och som vd leder Helena Nylén just nu omställningen inför 2023, när kommunerna tar över ansvaret för själva insamlandet. Dessutom får vi veta att hon bor på en husbåt!

En dag med Helena Nylén
Helena Nylén. Foto: Angelica Söderberg

Gör: Vd på Förpackningsinsamlingen, FTI, företaget som alla har en relation till men få vet hur det funkar. Vi samlar in förpackningar genom våra 5 000 gröna återvinningsstationer och fastighetsnära insamling. Vi hjälper 8 000 anslutna producenter att ta sitt producentansvar för de förpackningar de släpper ut på marknaden, och vi samlade 2021 in hela 553 000 ton förpackningsmaterial. En svindlande siffra! 67 procent av förpackningarna av glas, papper, plast och metall som våra producenter genererar återvinns till nya material. 2024 förändras dock systemet då kommunerna tar över ansvaret för själva insamlingen, så mitt uppdrag är – parallellt med att säkerställa att nuvarande insamlingssystem fungerar lika väl ända fram till nyårsafton 2023 – genomföra omställningen och förbereda FTI för en ny roll som producentansvarsorganisation med fokus på producentvärdet i själva återvinningssteget. Utmanande och utvecklande!

Därför trivs jag på jobbet: Återvinning är en folkrörelse som gör så att mindre olja tas upp, mindre malm bryts, mindre sand transporteras och färre träd fälls – och att vi spar energi genom att återvinna förpackningar till nya material som i sin tur kan återvinnas. Det är tillfredsställande att jobba med samhällsviktiga frågor i ett privat företags kontext, och konkret bidra till en mer hållbar värld. Och så är det inspirerande med alla engagerade och motiverade kollegor som mitt i omställningen är sugna på att lära sig nytt och utvecklas.

06.00: Klockan ringer men jag är långsam ur startblocket, gillar att ligga kvar i sängen och läsa DN och SvD på mobilen, alltid nyfiken på ledarsidornas analyser.

06.45: Upp och in i duschen. På med P1 Morgon i badrummet, mer politik och samhällsfrågor. Jag är beroende av P1! Skippar frukost, testar periodisk fasta denna höst och mår förvånansvärt bra av det.

07.30: Har ambitionen att cykla eller gå till jobbet i Solna Business Park, det ligger egentligen väldigt nära hamnen där vi bor, men ofta blir det ändå elbilen.

07.45: Är ofta på jobbet innan 8. Även om jag jobbar hemma ibland gillar jag kontoret med kollegor, skratt och spontana möten vid kaffemaskinen. Vi har som policy att de som vill kan hålla mötesfritt 8–9 eller 16–17 för att möjliggöra flexibel arbetstid, inte bara på pappret. Ger utrymme för lite egentid med mental fokusering och översikt av dagen.

8.00: En kort avstämning med min duktiga assistent Sylvia, som föredrar tidiga möten, för att hålla koll på kommande vecka, mötesagendor och planering framåt. Hur gick förra medarbetarmötet? Vad surrar i korridorerna och behöver adresseras på nästa? Hinner med en kopp te på väg till nästa möte.

08.30: Fördjupande avstämningsmöte 1:1, i dag med insamlingschefen Rizwan. Reflektion kring de stående frågorna: Hur mår du? Hur går det? Hur kan jag hjälpa dig? Vi pratar om hur vi ska balansera fokus på dagliga driften av nuvarande insamlingssystem, samtidigt som vi genomför omställningen till det nya FTI. Skriver ner actions i min anteckningsbok, gillar den taktila känslan av papper och penna för att styra tanken.

9.30: Sitter med regionchefen Mikael och kommunikationschefen Malin och förbereder budskap och bilder till vårt kommande webinar för ansvariga i 290 kommuner. Det är ont om tid tills förändringen ska vara genomförd och vi diskuterar hur vi ska skapa ”sense of urgency” samtidigt som vi vill förmedla trygghet i att vi finns som stöd till kommunerna under omställningsprocessen.

10.30: Fackligt samverkansmöte med Akademikerna under ledning av HR-chefen Heli. Håller transparent dialog om utmaningarna framåt då vi ska bli ett mindre företag, och tack vare goda relationer får vi kloka inspel att ta med oss i det fortsatta arbetet.

11.30: Promenad till lunchställe i närområdet skapar välbehövlig paus. Älskar att inte prata jobb på lunchen, och vi får ofta till ganska djupa och generösa samtal. Vi dryftar äldre föräldrar, tonårsbarn som inte vet vad de vill, logistikhelveten med skjutsningsscheman och fotbollscuper, ja livet helt enkelt. Jag tänker att jag också älskade småbarnsåren men är glad att jag har stora barn idag!

12.30: Stämmer av med vår förändringsledare Ida om status inför det stora koordineringsmöte vi ska ha nästa vecka. Efter att den nya förordningen om producentansvaret för förpackningar kom i början av juli har det gått otroligt fort, vi har en handlingsplan på plats och alla arbetsströmmar kickar nu i gång aktiviteter. Skönt att ha duktiga konsulter som avlastar och stöttar organisationen i projektledning och styrning.

13.30: Kort avstämning med marknadschefen Anette om hur det gick på senaste mötet med Naturvårdsverket. Har de tillsatt de resurser som krävs för att möta upp i alla behov för att få nya producentansvaret att fungera bättre i praktiken än det tidigare? Vi är bekymrade eftersom tillsynen av avfallsaktörer inte fungerat tidigare, och det finns problem med oseriösa aktörer som försöker, och tyvärr lyckas, sko sig i branschen. Får beskedet att det känns som om myndigheten kanske är lite mer på tå nu och har fått bra folk på plats.

14.00: Försöker hålla några timmar varje eftermiddag fria för eget arbete. Förbereder material inför kommande styrelsemöte, stämmer snabbt av några detaljer med CFO, Tommy och ringer styrelseordförande Lasse. Energikostnaderna skenar hos våra entreprenörer som utför flera miljoner behållartömningar, transporterar och balar materialet, och budgeten behöver revideras. Det är tufft för många branscher just nu, så även för oss. Var kan vi effektivisera ytterligare?

16.00: Dags för veckans roligaste möte! Vi har genomfört en omfattande kulturtransformation senaste året med fokus på samarbete baserat på relationer och kommunikation, och har utbildat både ledare och medarbetare i konsten att leda sig själv och andra. Verktygen är samlade i en bok, och vi firar med snittar och bubbel. Stoltheten i hela teamet är påtaglig!

17.30: Sitter kvar en stund vid datorn efteråt, ”ska bara…”, det blir ofta lite för långa dagar.

18.30: Kompletteringshandlar på ICA bredvid kontoret. Lyssnar på SR Play hela tiden, ofta Studio Ett, men ibland på Språket, Allvarligt talat, USA-podden eller Söndagsintervjun i stället. Älskar P1 som sagt!

19.00: Ringer mamma på vägen hem för att kolla läget.

19.30: Äter middag med min man som lagat mat, ofta framför Rapport eller om jag blivit lite för sen, till Aktuellt för att hänga med i politiken och läget i Ukraina. Ibland klämmer vi i stället ett avsnitt av någon serie. Videochattar med Alva eller Klara, våra tvillingdöttrar, som båda pluggar utomlands men olika saker. Är så stolt över dem båda.

21.30: Eftersom vi bor på en husbåt avslutar vi dagen med ett kvällsdopp, året runt. Nu börjar det bita i skinnet! Värmen och känslan efteråt är underbar.

22.00: Läser någon tegelstensroman en halvtimme för att få jobbtankarna ur huvudet och andra perspektiv på livet.

22.30: Somnar lätt gungande med en känsla av tacksamhet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.