En dag med Ulla Hamilton

En dag med Ulla Hamilton
Häng med på en dag med vd:n för Friskolornas riksförbund, Ulla Hamilton. Foto: Jonna Thomasson

Namn: Ulla Hamilton

Ålder: 63 år

Gör: Vd för Friskolornas riksförbund, branschorganisation för fristående förskolor, grund- och gymnasieskolor. De flesta av våra cirka 530 medlemmar har en eller två skolor. Var tredje fristående grundskola har färre än 100 elever. Kansliet består av fem personer, två jurister som bistår medlemmar, en medlemsansvarig och en som jobbar med näringspolitiska frågor.

Därför trivs jag med jobbet: Jag tackade ja till vd-jobbet för att det är viktigt med valfrihet och mångfald på skolområdet. Få minns i dag hur det var när man inte kunde välja skola. Mobbning var ingen ursäkt för att byta skola. För 35 år sedan var friskolor på väg att försvinna. Föräldraprotester mot nedläggning av små skolor i kombination med att de vill kunna välja skola ledde till friskolereformen. Ibdag går cirka 15 procent av alla grundskoleelever i friskola.

07:00 Väckarklockan ringer.

07:30 Ger katterna mat, ser till att Spencer inte äter upp Mascots mat. Alltid en utmaning med en mattokig katt som äter snabbt och en som äter långsamt.

08:00 Lätt egen frukost. Kollar snabbt dagens media-rapport. Behöver vi reagera på något som skrivs?

08.50 Till jobbet.

09.00 Kort avstämning med kollegorna. Tar kontakter för att ”stämma i bäcken” då det förekommer felaktigheter i media, vilket är vanligt. Inget skypemöte idag men under året har det varit flera med Skolverket och skolhuvudmännen för att stämma av läget med anledning av pandemin och kriget i Ukraina. Vår referensgrupp av medlemmar gör att vi kan förmedla information om pandemiläget på skolor runt om i landet.

11.45 Bokreleaselunch på Haymarket. Anders Johnson och Nils Johan Tjärnlund har skrivit ”Ett fönster öppnades-från enhetsskola till mångfald”. För 30 år sedan beslutade riksdagen om friskolereformen. Boken ger ett historiskt perspektiv, sedan 1800-talet, på den betydelse som friskolor haft för skolans utveckling.

13.30 Skriver inlägg på friskolebloggen om att det idag är 30 år sedan friskolereformen beslutades i riksdagen.

14.00 I nästa vecka ska riksdagen rösta om regeringsförslag som innebär försämrade villkor för friskolor. Tar kontakter för att försäkra mig om att de partier som aviserat att de ska rösta nej till förslagen håller fast vid detta.

15.00 En medarbetare ska vara pappaledig under hösten. Vi behöver en vikarie. Tar kontakter för att undersöka intresset för att jobba ett drygt halvår hos oss. Det finns intresserade. På en liten arbetsplats är det viktigt att alla passar in. Funderar på hur de olika profilerna passar bäst utifrån vårt behov.

16:30 Almedalen blir av. Kollar läget för vårt seminarium med Almega ”Varför trivs medarbetarna bättre i privata välfärdsverksamheter?”. Svensk Kvalitetsindex gör arbetsmiljöundersökningar. De har ett brett underlag så skillnader mellan medarbetare i kommunala respektive fristående skolor framgår. Tydligt resultat. Lärare i friskolor trivs mycket bättre. Det vill vi berätta om i Almedalen.

17:15 Går igenom mejl.

18.15 I väg för träning i en timma.

19:30 Kollar Rapport.

20:00 Har ofta något som behöver läsas igenom som inte hunnits med under dagen. Föranleder några ytterligare mejl.

22:45 Maken säger god natt.

23:30 Nu tycker katterna att det är dags för nattamat.

00:00 Lägger mig.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.