Du är ur kurs hela tiden

Krönika Tänk dig att du har en större båt eller för all del ett flygplan. Du startar igång ditt fordon, tar ut riktningen och far iväg. Efter en stund sätter du den på autopilot.

Du är ur kurs hela tiden
Antoni Lacinai är krönikör på Vd-tidningen.

Båten flyter på vågorna, planet flyger i luften. De tar sig mot din destination. Så långt är allt bra eller hur?

Men det du kanske inte tänker är att båten eller planet ständigt är ur kurs!

Autopiloten hela tiden beräknar en ny kurs och ändrar riktningen. Det handlar om väldigt små justeringar. Utan dem hade du hamnat helt fel men tack vare den ständiga adaptionen till väder, vind, strömmar etcetera så kommer du till slut dit du ska.

Det är exakt samma sak när du driver ett företag. Ni sätter mål som ska uppnås (destinationen) och ni skapar delmål och aktiviteter. Sedan jobbar ni på. Plötsligt byter en kund ut er som leverantör medan två andra tillkommer. Nya skatteregler för tjänstebilar gör att ni behåller bilarna ett år extra eller går över till rena elbilar. Produkten ni ville få ut i augusti blir försenad så ni erbjuder marknaden en tillfällig lösning så länge. Kunderna vill inte träffa er fysiskt så ni hittar en digital lösning istället. En chef slutar och ni inser att det är bättre att slå ihop två avdelningar.

Ni är alltså ur kurs hela tiden – men ni vet ändå vart ni ska. Detta gör att ni utvärderar och gör mindre förändringar längs vägen. Ofta sker det i olika möten och om de är bra så tar de oss lättare mot målet och är de dåliga så tar det längre tid. Ibland, när ni helt kopplar ur autopiloten och tror att ni själva kan bäst, så riskerar ni att hamna helt fel.

Att lita på processen och inte gå i taket om era planer inte blir exakt som ni tänkt er är smart. Att utvärdera och justera är smart. Om du ska köra bil till grannorten och det är mörkt ute så ser du bara 200 meter fram med dina halvljus. Ändå lyckas du ta dig dit. Du åker inte av vägen. Du åker inte till fel ort. Allt detta för att du planerar, parerar och justerar.

Att sätta mål är bra.

Att mäta hur det går är bra.

Att anpassa sig och agera för att ta sig till målet är riktigt bra.

Du är ur kurs hela tiden. Vila i det. Acceptera det. Gör sedan det du behöver för att nå din destination.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.