2022 blir vi tigrar i Metaverse

Krönika Välkommen till tigerns år! Nu är det, åtminstone om du underkastar dig kinesisk astrologi, inte lönt att ha fastspikade planer eller raka spår att följa.

2022 blir vi tigrar i Metaverse
Johanna Palmér är krönikör hos Vd-tidningen. Här skriver hon om behovet av ledarskap.

Det mesta kommer ändå att kastas omkull – disruptas på svengelska – och nya planer och projekt uppstår i spillrorna av de gamla. Förändringarnas vindar blåser och bara du som är modig och uthållig klarar av de oberäkneliga svängarna.

Astrologi brukar sällan hamna på mina styrelsebord. Däremot ser jag till att varje styrelse inleder året med att undersöka de mer vetenskapligt belagda trenderna i omvärlden som kan påverka ens verksamhet.

En specifik trend som kraftigt ökat i styrka och relevans, är cybersäkerhet. Datamängderna i världen ökar lavinartat och när alla prylar vi omger oss med kommunicerar med varandra så suddas gränserna ut mellan de digitala, fysiska och biologiska perspektiven. Vilket skapar helt nya möjligheter, men också risker. Fråga Coop eller Kalix kommun eller någon av de tusentals företag som fått sina hemsidor och system kidnappade mot lösensummor bara under senaste delen av året. En viktig fråga inför 2022 är: har du tillräckligt bra it-skydd i din verksamhet?

För oss som människor tror jag att den tekniska utvecklingen och klimatomställning fortsätter att stöpa om världen så som vi känner den. Den tekniska utvecklingen rusar på i exponentiell fart och de människor som står ut med att lära sig något till 30 procent och sedan lära om igen, är de som kommer vara framgångsrika i framtiden. Det påverkar utbildningssystemen likväl som fortbildningen av anställda. Kunskaper och kompetenser blir snabbt utdaterade och sannolikt kommer vi lägga mer resurser framåt på att hålla våra medarbetare framtidssäkrade.

2022 är också året då Metaverse bli verklighet. Metaverse är internets sannolika framtid och nästa steg i dess utveckling. Tredimensionellt i stället för tvådimensionellt. Ett internet som du snarare befinner dig i än tittar på, en sammanslagning av dataspel, socialt nätverkande och underhållning som kan skapa helt nya upplevelser. Du kanske känner för att simma inuti din favoritlåt på en online-konsert? Du kanske vill gå på cykelmiddag tillsammans med dina grannar och fyra kändisar och laga var sin rätt? För oss som har barn som spelar Roblox, är det sistnämnda redan vardagsmat. Har du funderat på hur Metaverse kan påverka din verksamhet?

Ett nytt år ger tillfälle att ställa nya frågor och tänka nya tankar. Tigerns namn kommer från det grekiska ordet tigris som betyder pil. Hur kan du och din verksamhet rida på omvärldstrenderna som en pil in i framtiden? Ditt företags framtid kanske är mycket större än du tror.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.