Charlotta Sund ny vd för SSC

På nytt jobb Swedish Space Corporation, SSC, har utsett Charlotta Sund till ny vd och koncernchef. Hon efterträder i höst Stefan Gardefjord som går i pension efter 12 år på bolaget.

Charlotta Sund ny vd för SSC
Foto: Crelle

Charlotta Sund kommer närmast från Tekniska verken i Linköping, där hon har varit vd och koncernchef sedan 2018. Hon har tidigare haft ledande befattningar på telekombolaget Ericsson, bland annat i koncernledningen som ansvarig för globala affärer med fokus på IoT (Internet of Things).

SSC är ett statligt bolag med 635 anställda och specialistkompetens inom satellitkommunikation, raket- och ballongsystem, uppsändnings-tjänster och flygtesttjänster. De äger Sveriges enda rymdbas Esrange fyra mil utanför Kiruna, där man sänder upp ett flertal sondraketer och ballonger årligen och där man planerar att börja med uppskjutning av satelliter 2024.

– Det känns otroligt spännande att ansluta till SSC och rymdbranschen under denna historiska period i tiden. I takt med att rymdens infrastruktur får allt större betydelse för våra moderna samhällen på jorden så etablerar sig SSC på riktigt som ett samhällsbyggarbolag, säger Charlotta Sund i en presskommentar.

Passion för ledarskap

Charlotta Sund är född och uppvuxen i Göteborg. Hon är utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi vid Linköpings universitet där hon tidigare i år utsågs till teknologie hedersdoktor.

– Jag hoppas kunna använda min bakgrund inom digitalisering som hållbar utveckling för att hjälpa bolaget att uppfylla sitt samhällsuppdrag och fortsätta konkurrera på den kommersiella rymdmarknaden. Och jag tar med min passion för ledarskap och organisationsutveckling på denna spännande resa, kommenterar hon sina planer som vd för SSC.

Anna Kinberg Batra, SSC:s styrelseordförande.

Charlotta tillträder sin nya roll under hösten 2023, enligt överenskommelse mellan bolagets styrelse och avgående VD Stefan Gardefjord. 

– Invigningen av Spaceport Esrange i januari gav uppmärksamhet och har väckt intresse i hela världen. Den hade inte kunnat ske utan avgörande insatser och hårt arbete av avgående VD Stefan Gardefjord. Jag vill tacka honom för mycket förtjänstfulla insatser för både bolaget och för svensk rymdverksamhet, säger Anna Kinberg Batra, SSC:s styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.