Bank Bergström: ”Det handlar om hur vi är mot varandra”

Inspirationsporträtt Han leder ett bolag som expanderat i rekordfart, sätter löjligt höga mål och ser det som ledarskapets viktigaste uppgift att få personalen att nå sin fulla potential. När regnet piskar som hårdast i ansiktet har vi alla ett val: Ge upp eller hitta vår drivkraft. VD-tidningen möter Bank Bergström, som valde det sistnämnda.

Bank Bergström: ”Det handlar om hur vi är mot varandra”
Foto: Mehdi Barakat.

– Den absolut största utmaningen är när teamet växer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Bank Bergström sitter i ett litet mötesrum i Nordic Nest Groups 37 000 kvadratmeter stora lokal utanför Kalmar, som huserar både huvudkontor och lager. Byggnadens storlek gör att rummet på något sätt känns ännu mindre. Utanför smattrar tangentborden i det öppna kontorslandskapet, och lyssnar man rikligt noga går det att höra surrandet av truckarna nere på lagergolvet. På väggarna sitter peppande ord och i vissa hörn kikar wellpappstatyetter av varumärkets logga, den lilla fågeln, fram.

När det kommer till vd-rollen har Bank Bergström har en simpel teori: De anställda ska älska att gå till jobbet.

– Och kan människor älska att gå till ett jobb? Ja, det kan man, säger han.

Lagret utanför Kalmar har byggts om och byggts ut flera gånger. I dag ryms 34 000 kvadratmeter lager och 3 000 kvadratmeter kontor innanför väggarna. Foto: Nordic Nest Group.

Han är vd för Noric Nest Group, ett av Kalmars mest expansiva bolag. Med en omsättning på över två miljarder kronor är Nordic Nest Group en global spelare som har vuxit i rekordfart. I bolaget ingår fyra varumärken – Nordic Nest, Svenssons, Kitchentime och Lightshop. Lagret, tillika huvudkontoret, har byggts ut två gånger och i dag är man cirka 600 anställda – att jämföra med 35 när Bank tillträdde 2017.

Fakta

Nordic Nest Group

I Nordic Nest Group ingår fyra varumärken – Nordic Nest, Svenssons, Kitchentime och Lightshop.

Grundades: 2002.

Kontor: Kalmar och Seoul, Korea.

Anställda: 600.

På lagret, som delvis automatiserats med små plockrobotar, kan man i perioder packa 2000 ordar i timmen.

”Ett barnsligt sätt att sätta mål”

– Hade jag sagt för åtta år sedan att vi skulle omsätta nästan 2,5 miljarder 2024, hade ingen trott på mig. Det låter orimligt, säger Bank Bergström.

Han minns fortfarande styrelseordförande Nicklas Storåkers ord när han som ny vd sa att de skulle omsätta 800 miljoner och ha 10 procent på sista raden: ”Det är kul att du är ambitiös, men det här är helt galet”.

– Jag tror att en av grejerna som har gjort att vi har kunnat växa så mycket är att vi har ett barnsligt sätt att sätta mål. När vi omsatte 200–300 miljoner sa vi att vi skulle omsätta en miljard, när vi omsatte 600 miljoner sa vi två miljarder. Vi sätter mål för att vi ska ha något att sikta på.

Fakta

Bank Bergström

Ålder: 40 år.

Bor: Växjö.

Familj: Flickvän Elisa och barnen Albin och Oliver.

Intressen: Nördig i flygplan och gillar att resa. Spelar golf när tid finns.

Roligast med jobbet: Att se människor växa och ta sig an nya utmaningar.

Kan bli bättre på: Struktur, ordning och reda.

Han är stensäker på att du behöver tuffa och ambitiösa mål för att lyckas och brukar likna det vid barn som drömmer om att bli fotbollsproffs.

– Man dödar inte den drömmen för ett barn, och det ska vi inte heller göra internt på bolaget.

– Sedan räcker det inte att drömma – man måste också jobba hårt, träna och ha lite tur. Men något som är helt säkert är att av de tusen bästa i världen på fotboll, drömde alla om att bli fotbollsproffs.

För Bank Bergström handlar bolagsledning om exakt samma princip.

– Om vi nu vill bli ett tiomiljardersbolag måste vi sikta dit. Vet vi exakt hur vi ska göra? Nej, ingen aning. Men om vi någonsin ska ta oss dit så måste vi börja med att säga att vi ska bli det. Det är så vi har tänkt under hela tillväxten.

Lätt att få med sig människor

Bank Bergström föddes i Thailand, med svensk pappa och thailändsk mamma. Där bodde de till dess att han var två år gammal och fadern plötsligt gick bort. Familjen kom då till Västerås där Bank är uppväxt. I dag bor han i Växjö, drygt en timme från Kalmar.

Banks karriär började inom försäljning. Till en början som medarbetare på hamburgerkedjan Max, där han jobbade extra medan han pluggade ekonomi – och varifrån han senare rekryterades till Elgiganten.

Tanken var aldrig att han skulle jobba med personlig försäljning – eller detaljhandel över huvud taget. När Bank Bergström sökte till ekonomiprogrammet var siktet inställt på bank eller finans. Men han fastnade för det personliga mötet och tog ett studieuppehåll som nu är inne på sitt 21:a år.

Innan han fick uppdraget som vd för Nordic Nest Group spenderade han tolv år i elektronikbranschen – både på Elgiganten och Mediamarkt i en mängd olika roller, såväl på varuhusen som på huvudkontoret. Ledarskapet har han haft med sig ända sedan han som 20-åring fick tjänsten som avdelningschef.

2016 dök annonsen om vd-uppdraget för Designonline, bolagets tidigare namn, upp. Men ett hinder var att Bank inte hade avslutat sina ekonomistudier, såsom tjänsten krävde.

– Jag tyckte att det var synd att det skulle falla på det. Men så låg annonsen kvar och då ringde jag upp och sa: ’Ska vi inte träffas bara?’

Svaret blev ett avvaktande ja, men han fick träffa rekryteraren och styrelsen i bolaget – där det sa klick och i dag har Bank Bergström innehaft vd-posten på Nordic Nest Group i åtta år.

Har du alltid sett dig som en vd?
– Nej, det tror jag inte. Men jag har alltid haft lätt för att få med mig människor. Jag har många gånger hamnat i uppdrag och roller som innebär ledarskap på ett eller annat sätt.

”Vi tror att ett team där vi är empatiska och bryr oss om varandra, och det behöver vi inte utbilda i. Vi människor är otroligt duktiga på att bry oss om varandra. Så om vi bara tillåter människor att få vara människor på jobbet blir det ofta jättebra. Det är när vi går ifrån människodelen och tänker ’nu är jag chef’ som det blir problem”, säger Bank Bergström. Foto: Mehdi Barakat.

Själv tror han att en viktig del i ett framgångsrikt ledarskap, både för att kunna leda sig själv och andra, handlar om passion.

– Jag har så kul på jobbet och blir sällan trött av det. Och det har jag haft lite svårt att sätta ord på tills för ett par år sedan när jag var på en ledarskapsutbildning där vi fick lära oss att återhämtning inte handlar så mycket om vila – utan om att hålla på med något man är passionerad över.

Att ha en kompass

Det är givet att Bank Bergström älskar det han gör, men det handlar också om en djupt rotad filosofi som följt honom genom livet sedan han var 17 år gammal.

– Min mamma gick tyvärr bort i cancer.

– Hennes största oro var att det inte skulle gå bra för oss. Det har varit en stark drivkraft för mig: Att visa för mamma att det inte var någon fara att hon försvann – det går bra ändå. Det har varit, och är, en väldigt behaglig drivkraft på ett sätt, säger Bank.

Det handlar inte om att jaga mål, jobb eller prestation bara för att – utan om något större.

– Det är som en kompass. Hur gör jag saker så bra som möjligt? Och genuint bra, inte bara för att det ska se bra ut eller för att det är kortsiktigt rätt sätt att göra det på.

Vända på perspektivet

Det är inte många som kommer i närheten av Banks livsöde. När han får frågan om han har några syskon kommer nästa smäll:

– Jag har jag haft en lillebrorsa. Men han dog tyvärr 2016, i en överdos.

Familjens historia är något som han bär med sig, både i livet och i ledarskapet. På något sätt har han funnit en drivkraft även i broderns tragiska bortgång.

– Jag blir provocerad varje gång jag hör att någon skyller på externa faktorer till varför man är där man är eller mår som man mår. Man väljer själv och gör ett val varje dag. Sedan kan det vara jättetuffa och jobbiga beslut, jag säger inte att det är enkelt, men man har ändå valet.

Det är också något han pratar om internt i organisationen.

– Du får själv bestämma vad du gör när du vaknar på morgonen, och hur väljer du att leva ditt liv. Det är något jag haft med mig genom livet, och jag tror att jag fortsätter att ha det, säger Bank.

Livsviktig optimism

Det finns en tacksamhet och ett jävlar anamma i hans sätt att förhålla sig till livet som är svår att finna även hos den mest motiverade elitidrottaren.

Fakta

Utmaningar och åstadkommanden

Bank Bergströms största utmaningar som vd: Att fortsätta utveckla vår kultur i takt med att vi växer och finns på fler platser.

Det är Bank Bergström mest nöjd med som vd: Att vi har ett team med så många personer som är engagerade och vill bolagets bästa.

– En del brukar kalla mig orimligt optimistisk och positiv. Men om jag mår bra där jag befinner mig nu, hur ska jag då se på att mamma dog när jag var 17? Det har ju ändå gjort att jag är där jag är i dag. Så är det en jättevärdefull erfarenhet eller är det något hemskt som har hänt i mitt liv?

– Det betyder inte att jag tycker att det är positivt. Hade jag kunnat ändra det hade jag gjort det. Men jag kan inte styra över det, och då kan jag ju välja att se det som en erfarenhet i stället för något som ligger mig i fatet.

För Banks egen del tror han att det handlar om att inte oroa sig för mycket.

– Jag säger det ganska ofta, att jag har varit med om bland det värsta som kan hända i livet och det gick ändå bra. Så jag är inte så orolig för att det händer andra saker.

Framgången sitter i kulturen

Bank Bergström är övertygad om att den största delen av framgången finns att finna i kulturen.

– Det handlar om hur vi är mot varandra, säger han.

För honom är det en självklarhet att ett team där medarbetarna bryr sig om varandra är mer framgångsrikt.

– Det är en klyscha, att människorna i teamet skapar resultatet, men det stämmer. Alla som har varit med längs resan har på något sätt gjort att vi har flyttat oss ett steg i rätt riktning för varje dag som går. Kan jag få de 600 personer som vi är i dag att ta ett kliv framåt hela tiden så blir det jättemycket i slutändan.

En viktig del av resan tror Bank har varit att låta människor utvecklas. Han kom in i ett grundarlett bolag där vd:n bestämde och skulle godkänna allt.

– Jag fick en medarbetare som kom till mig och sa ’jag behöver köpa touchpennor för att kunna skicka paket, är det okej?’. Självklart är det okej om det behövs för att göra jobbet, det är inget som jag behöver godkänna.

Det blev väldigt tydligt för honom där och då att det fanns så mycket duktiga människor med bra idéer i företaget, men som inte riktigt hade fått blomma ut.

– Det är en väldigt stor omställning – att få de här människorna, som fått nej under så lång tid, att helt plötsligt våga ta beslut, säger han.

Allt avgörs på 72 timmar

Som e-handelsbolag, med närmare 60 procent av all försäljning utanför Sverige, har Nordic Nest Group tagit marknaden med storm. I dag skickas produkter till över 70 länder på daglig basis.

Bank Bergström tror att det är viktigt att våga vara sig själv som ledare. Om han agerar så som han vill att andra ska agera genomsyrar ledarksapet hela teamet. Foto: Mehdi Barakat.

Det är nästintill omöjligt att greppa volymen av kunder som varje dag strömmar genom systemen. Något Bank själv kan sakna från tiden som försäljare är mötet med kunden och pulsen i varuhuset under högförsäljningsdagar.

– Det var ju alltid kaos på mellandagsrean den 25:e december. Långa köer där folk bara vällde in.

Trots enorma försäljningsvolymer går det aldrig att märka av försäljningspulsen på samma sätt hos en e-handel. Här är det viktigt att faktiskt se varje besök på hemsidan som en kund, en riktig människa.

– Vi försöker skapa en känsla av att vi träffar kunder på riktigt, för att vi ska förstå att kunden är det viktigaste vi har. Vi tänker mycket på hur vi pratar internt, och vilka ord vi använder för att sätta rätt tankebild.

Årets mest hektiska försäljningsperiod, Black Friday, kännetecknas därför av hög musik ute på lagret och en vd som står i DJ-båset.

– Jag tror att det är viktigt att försöka skapa en känsla av den här pulsen, säger Bank Bergström.

På tal om Black Friday så ligger den största delen av er årsomsättning i det sista kvartalet. Hur är det att jobba på det sättet?
– Det är väldigt speciellt. Det spelar egentligen ingen roll hur bra eller dåligt de första nio månaderna på året har gått för allting avgörs de sista tre – eller egentligen på 72 timmar. Det är liksom då det händer, säger Bank Bergström.

Det är något de har fått lära sig att hantera. Varje år anställs mellan 250 och 300 personer som enbart ska jobba under årets mest hektiska veckor. Och faller det, då faller hela året.

– Det är en apparat som vi har trimmat under ganska lång tid – anställa, utbilda och se till att de kan prestera, säger Bank.

Det har varit några turbulenta år för ekonomin. Hur tänker du kring risker och att våga satsa trots svårare tider?
– Jag tror att man inte får ta för galna risker. Många av de bolag som har det tufft nu tror jag planerade för att det alltid skulle gå bra, eller fortsätta vara högkonjunktur.

– För mig är det viktigt att vara lika riskvillig oavsett hur bra det går. När det är som tuffast måste vi vara lite mer riskvilliga än vi vågar vara, och lite mindre när det går som bäst. Att hela tiden jobba så jämnt som möjligt, säger Bank Bergström.

Han tar de automatiserade systemen på lagret som exempel – en investering som de själva gjorde vid en omsättning på 1,6 miljarder, men som många konkurrenter gjorde redan vid en omsättning på 200–300 miljoner.

– Vi har alltid legat lite i eftersläp med stora investeringar. Dels tar man mindre finansiella risker när man ligger i eftersläp men det som jag tycker är bäst med det är att vi måste hitta smarta lösningar för att klara av vardagen. Det tvingar oss att bli bättre.

Tillväxtresan har finansierats av det egna rörelseresultatet. Bolaget har varit lönsamt sedan 2013 vilket gjort att man, tillsammans med strategiska investeringar, har byggt upp en stark finansiell grund att stå på.

En plats där högpresterare älskar att gå till jobbet

Det är tydligt att Bank Bergström drivs av det han gör. Kanske är det lärdomen hans mammas bortgång gav honom, kanske är det en glöd som hade funnits där oavsett. Men en sak är tydlig: Människor ska få älska sitt jobb på Nordic Nest Group.

– Vi har ett uttryck internt där vi säger att vi ska bygga en kultur där högpresterande individer älskar att gå till jobbet.

”Om vi nu vill bli ett 10-miljardersbolag måste vi sikta dit”. Bank Bergström berättar om bolagets strategi för att växa från 200 miljoner till över två miljarder i omsättning – de sätter löjligt höga mål. Foto: Mehdi Barakat.

Att utmana och pusha medarbetarna till att alltid göra sitt bästa är jätteviktigt, menar han.

– Vi är ju här för att leverera. Och på något sätt så har jobbet blivit en plats där det är lite fult att prata om prestation – att man inte ska ta ut sig eller bli trött.

Han brukar jämföra det med ett träningspass på gymmet.

– Man är svintrött när man går därifrån, och det är ju hela poängen. Om du ska bli bättre på ditt jobb måste du också tycka att det är lite jobbigt ibland. Vi är ett lag som ska bli bättre tillsammans och då kräver vi mycket av varandra, säger Bank Bergström.

Här är Bank Bergström väldigt krass i sitt ledarskap:

– Jag brukar säga att jag har ungefär 60 procent strikerate i rekryteringar. Vi är inte ett bolag för alla, vi är ett bolag för de som vill vara med på resan som vi gör. Om teamet tillfälligt får in personer som inte delar vår kultur och våra värderingar, är det viktigt att säkerställa att de inte stannar kvar.

Fakta

Bank Bergströms 5 nycklar: Så får du medarbetarna att älska jobbet:

  1. Våga vara visionär med dina mål – då vill fler vara med på resan dit.
  2. Visa tydligt att alla i teamet är viktiga för resan, oavsett vilken roll de har. Inte på en PowerPoint, utan med ditt agerande. Vilka sätter du dig med vid lunchbordet och vilka delar av teamet får din uppmärksamhet och tid?
  3. Definiera vad som är okej och inte i kulturen – så att teamet vet hur de kan bidra.
  4. Fira framgångar, i stort och smått.
  5. Ha kul, var genuin och ta inte dig själv på för stort allvar. 

Planera för att växa

En viktig del av tillväxtresan menar Bank Bergström har varit att man hela tiden planerat för att växa – trots tuffa tider.

– Har man planerat hela verksamheten för att det ska dåligt, kommer det garanterat gå sämre. Men tänker vi att vi ska växa ändå, och planerar verksamheten efter det, skapar vi en känsla av att det är vi som kontrollerar verksamheten – inte yttre faktorer.

Sedan är det inte självklart att man växer ändå, det är han medveten om, men chanserna är betydligt större än om man bara siktar på att hålla huvudet över ytan.

Fakta

Framgångsfaktorerna bakom Nordic Nest Groups tillväxtresa:

  1. Att alltid sätta kunden först – på riktigt och i alla lägen.
  2. En stark kultur och ett motiverat team.
  3. Riktigt ambitiösa mål – för att ta sig så långt som möjligt.
  4. Individer som vågar ta beslut, stora som små – trots att de förstår att det ibland blir fel.
  5. Att känna stolthet över prestationen men alltid sträva efter att bli lite bättre, dag för dag.

Det är också viktigt för att skapa ett driv i organisationen – där folk känner att deras arbete verkligen gör skillnad.

– Annars kan man lätt få en känsla av att det inte spelar någon roll vad jag som individ gör. Men faktum är att det spelar jättestor roll vad varje person här gör varje dag. Det tror jag är det som skiljer oss. Människor vill göra det där lilla extra när de ser att det gör skillnad.

Vad är din största lärdom under din tid som vd?
– Att allting går att rätta till, och att det inte finns någon prestigeförlust i att rätta till saker. Ibland går det fel och då får man lösa det, och inte dra sig för de situationerna.

Vilka är de största utmaningarna framåt?
– Att fortsätta vara snabba i beslutsfattandet när vi blir större. Vi måste hitta sätt att göra saker tillsammans som är effektivt och smart, det är nog vår största nöt att knäcka.

Bank Bergström är ödmjuk inför att de har mycket kvar att lära. Ska man växa får man aldrig stanna upp.

– Vi kommer att göra saker bra och vi kommer göra saker riktigt tokigt emellanåt. Men jag hoppas att vi blir bättre längs vägen. Jag tror egentligen inte att vi är smartare affärsmässigt än någon annan. Den stora skillnaden är att vi har människor som vågar drömma och som gör det där lilla, lilla extra för att det ska gå bättre varje dag.

Vågar man hålla hög fart går det framåt.

– Håll gasen i botten och satsa. Ibland blir det fel, men det är inte så farligt. Det är lite som med synsättet jag har kring mamma: Saker händer, men vi lär oss längs vägen, säger Bank Bergström.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.