6 av 10 företagare betalar brottslingar

Cyberbrottslighet Ransomwareattacker ökar, och många företagare väljer att betala cyberutpressarna, visar ny studie.

6 av 10 företagare betalar brottslingar
Foto: Barracuda Networks

Barracuda networks har gjort en internationell studie av fenomenet ransomwareattacker, det vill säga där cyberkriminella pressar företag att betala lösen. Resultatet säger att 71 procent av de tillfrågade har drabbats de senaste året, och av dem valde 61 procent att betala.

Studien visar också på en obalans mellan företag och brottslingar. Om en tekniskt skicklig hackare lägger sex timmar på att utnyttja en sårbarhet, kan kosta företaget 427 arbetstimmar för att undersöka, åtgärda och dokumentera en phishingattack.

– Vi ser nu tydligt hur sårbara verksamheter är för cyberattacker. Inte minst när man väljer att angripa en större IT-leverantör som har ett stort antal kunder, som i sin tur drabbas av driftstörningar och svårigheter att bedriva sin verksamhet. Även om vi inte känner till omständigheterna i de enskilda angreppen gör det faktum att en så stor andel betalar lösensummor att de cyberkriminella ser det som väldigt lönsamt, kommenterar Peter Graymon, ansvarig för Barracuda Networks i Norden i ett pressmeddellande.

Kort om studien

Studien ”Cybernomics 101” bygger på svar från 1 917 IT-säkerhetsansvariga i USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Australien och är genomförd av Ponemon Institute. De medverkande arbetar vid företag med mellan 100 och 5 000 anställda inom olika branscher. 

Rapporten ”Cybernomics 101” finns här

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.