AI – framtidens vapen mot cyberbrott enligt studie

AI & digitalisering År 2024 är det nödvändigt att använda digital teknologi för att bekämpa bedrägeribrott. Det konstateras i en rapport från Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) och AI-företaget SAS Institute.

AI – framtidens vapen mot cyberbrott enligt studie
Brottsanalytikern Stephanie Ora tror på AI som verktyg mot cyberbrottslighet. Foto: SAS Institute/Stock Adobe

I en internationell studie om bedrägeribekämpning svarar 83 procent av respondenterna att de räknar med att använda sig av generativ AI som teknik för bedrägeribekämpning inom de närmaste två åren. Samtliga tillfrågade är medlemmar i Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) och arbetar med att bekämpa bedrägerier.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Nästan en femtedel (18 procent) av de som bekämpar bedrägerier använder redan artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) i sitt arbete mot bedrägliga aktiviteter. Dessutom planerar ytterligare 32 procent att ta AI och ML i bruk inom de kommande två åren, vilket är den högsta siffran sedan undersökningarna började 2019.

ACFE:s ordförande John Gill kommenterar studien i ett pressmeddelande och kallar verktyg drivna av generativ AI ”farliga i fel händer”.

– Det är en kamp i uppförsbacke när man betänker att företag och organisationer, till skillnad från bedragarna, står inför den extra utmaningen att behöva använda denna teknik på ett etiskt sätt, kommenterar John Gill.

Rapporten visar också att över 90 procent av de undersökta organisationerna använder dataanalys för att identifiera bedrägerivarningar, vilket understryker dess betydelse i kampen mot bedrägerier.

– Framtiden både för bedrägeribekämpning och mer långsiktig riskhantering ligger i vår förmåga att nyttja och samarbeta kring nya tekniker. Ett arbete som behöver vägledas av ett gemensamt åtagande att skydda och säkra våra finansiella institutioner, säger Stephanie Ora, som är globalt ansvarig för analys av finansiell brottslighet på SAS Institute, i pressmeddelandet.

Om studien: 2024 “Anti-fraud technology benchmarking report” bygger på svar från 1 187 medlemmar i den globala organisationen ACFE. Läs hela rapporten här.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.