3 tips för att optimera hemmakontoret

HR & Arbetsmiljö Under semestertiden har kroppen kommit in i behagliga rutiner med sena sommarnätter och långa sovmorgnar. Att återgå till vanliga rutiner kan kännas som en nystart - många av oss längtar till och med efter att återgå till vardagen. Hur ska man då optimera hemmakontoret?

3 tips för att optimera hemmakontoret
Nicolas Roy

Nicolas Roy, dagsljusspecialist på Velux i Danmark, delar här med sig av sina bästa tips för att optimera hemmakontoret – där produktiviteten och kreativiteten får flöda – för att återvändandet till vardagen och jobbet ska kännas lite lättare.

Efter pandemiåren har gränserna för den traditionella arbetsplatsen luckrats upp och många väljer att fortsätta arbeta hemifrån. Dessutom tillbringar vi 90 procent av vår tid inomhus, och två tredjedelar av den tiden tillbringas vanligtvis i hemmet. Hur transformerar man hemmakontoret till den optimala platsen för produktivitet och kreativitet? Vad krävs för att hemmakontoret ska bli en plats dit man faktiskt längtar till efter sommarsemestern? Niclas Roys 3 tips:

• Släpp in frisk luft och dagsljus: Bara för att vi rör oss mot hösten ska vi inte sluta ta vara på dagsljuset och den friska luften. En enkel sak som att öppna fönstren kan verkligen förändra hela känslan i ett rum. Dagsljuset påverkar vår allmänna hälsa och vårt välbefinnande positivt, då dagsljus gör att kroppens aktiverings- och stresscentrum sätts i gång. Det naturliga ljuset dämpar produktionen av melatonin – ett hormon som gör oss trötta. Studier visar också att när människor får mer naturligt ljusinsläpp från till exempel ett takfönster, så är de mer produktiva, kreativa, lyckligare och mindre stressade.

• Rent hem, rent sinne: En rörig och stökig arbetsmiljö kan göra arbetsdagen överväldigande och kan ha en negativ påverkan på våra förmågor att producera, koncentrera och kreera. Se till att ha ett städat och organiserat hemmakontor och inred för skapande, fokus och inspiration.

Extroverta trivs bäst med att jobba hemifrån

• Inredningen är viktig: Enligt färgpsykologi kan färger påverka oss på olika sätt. Beige, grönt och gulgröna färger har visat sig vara optimala för en stressfri arbetsmiljö – då de har en stressreducerande effekt. Forskning har också konsekvent visat att växter på en arbetsplats minskar stressen och ökar produktiviteten. En studie visade till exempel att produktiviteten ökade med 15 procent när kontoret rustades upp med gröna växter. Ta med naturen in!

Hemmakontoret är här för att stanna. En undersökning utförd i januari 2022 av Velux visar att 35 procent av svenskarna som jobbar hemifrån gör det fem dagar i veckan – och 22 procent vill arbeta mer hemifrån i framtiden. Samma undersökning visar också att många har spenderat pengar och gjort förändringar i hemmet för att förbättra sina hemmakontor. Eftersom vi spenderar så mycket tid i våra hem är inomhusklimatet av stor vikt, framför allt om vi suktar efter ett inspirerande hemmakontor där vi trivs och utvecklas.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.