Zlatan och Leif GW Persson svenskarnas drömchefer

Ledarskap Zlatan Ibrahimovic toppar listan när svenskarna väljer vilken kändis de vill ha som chef, tätt följd av Leif GW Persson. Skillnaderna mellan könen är dock stora – om kvinnorna får bestämma heter drömchefen Pernilla Wahlgren.

Zlatan och Leif GW Persson svenskarnas drömchefer
Zlatan Ibrahimovic basar över männen, Pernilla Wahlgren över kvinnorna – i drömmarnas värld. Foto: Adobe Stock

Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Work Life från ManpowerGroup, som genomförts av Demoskop.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Tydlighet och förmågan att fatta beslut är egenskaper som svenskarna uppskattar hos en chef, så i viss mån är det väntat att profiler med starka personligheter toppar listan över drömchefer. Samtidigt är det intressant att de flesta föredrar en chef av det egna könet, där Leif GW Persson är det enda könsöverskridande valet på kvinnornas och männens topplistor, säger Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup.

Zlatan Ibrahimovic toppar listan när svenskarna väljer vilken kändis de skulle vilja ha som chef – tätt följd av Leif GW Persson som är det näst populäraste valet hos såväl kvinnor som män. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, Work Life från ManpowerGroup, som genomförts av Demoskop och besvarats av 2 409 svenskar.

Topplaceringen för Zlatan Ibrahimovic beror främst på ett starkt stöd bland män, medan kvinnors önskechef i stället heter Pernilla Wahlgren. Även Bianca Ingrosso, Therese Lindgren och kronprinsessan Victoria tar sig in på kvinnornas topp fem-lista. Utöver att synas frekvent i tv-rutan har flera av toppvalen det gemensamt att de lyckats bygga varumärken och företag kring sina personligheter.

– En bra chef är avgörande för hur nöjd man är med sitt arbete, och även om många verkar uppskatta framgångsrika entreprenörer så har tidigare undersökningar visat att den allra viktigaste egenskapen är lyhördhet. När medarbetarna känner att de blir lyssnade på, att de får utvecklas och att deras drivkrafter tas tillvara så bidrar det till ökad motivation, vilket i förlängningen stärker företagets chanser att både attrahera, rekrytera och behålla medarbetare, avslutar Elisabeth Skol.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.