Det utmärker framgångsrika vd:ar

Vd-rollen I kristider testas vd:ns egenskaper till det yttersta. Psykologen Shahab Sayardoust ger checklistan som varje vd behöver när det blåser motvind.

Det utmärker framgångsrika vd:ar
EQ, IQ, ödmjukhet och förmågan att bygga starka team är ett framgångsrecept för framtidens ledare. Foto: Adobe Stock

Pandemin och alla negativa händelser under senare tid, som krig i Ukraina, hög inflation och en annalkande lågkonjunktur har medfört att många vd:ar i dag har det tufft med sitt ledarskap. Omställningen till att leda på distans har också ställt helt nya krav på ledarskapet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Fakta

Vd:ns checklista

Checklista för en vd där självinsikt, ödmjukhet, mod och disciplin är nyckelorden:

  • Finn din balans!

Här finns ingen ”one-size-fits-all”, men att vara vd är ett maratonlopp med återkommande spurtar. Du har ansvar för att orka och hålla hela vägen.

Frågor att ställa dig själv: Äter jag rätt? Sover jag tillräckligt? Tränar jag tillräckligt? Värdesätter jag mina privata relationer tillräckligt?

  • Disciplinera dig att prioritera och välja bort!

Som vd är det oftast tiden som är den begränsande faktorn, i synnerhet om man vill finna balansen. Säkerställ att du inte slösar på din eller teamets tid.

Frågor att ställa dig själv: Vad är syftet med mötet/aktiviteten/rapporten? Vad måste göras och vad måste göras av mig?

  • Fokus på människorna: Kunderna och medarbetarna

Om du och ditt team inte förstår era kunder är ni illa ute. Detsamma gäller om ni inte förstår er på era medarbetare. Säkerställ att detta är vad du och ditt team spenderar huvuddelen av er tid på, enskilt och tillsammans.

Frågor att ställa dig själv: Vet vi vad våra kunder/medarbetare tycker om vårt erbjudande? Har vi en relation med våra kunder/medarbetare eller handlar det framför allt om transaktioner?

  • Bygg ditt team 1: Ledningsgruppen

Du kommer inte kunna göra det själv. Oavsett vilka missuppfattningar andra kan ha, säkerställ att du rekryterar de bästa och att du ger dem optimala förutsättningar för att lyckas.

Frågor att ställa dig själv: Vad behöver vi komplettera oss med för att lyckas? Är vi rätt bemannade? Agerar vi som ett team eller handlar det mer om individer som stämmer av med dig?

  • Bygg ditt team 2: Styrelsen

Styrelsen har en kontrollerande funktion, men framför allt är det en resurs som många vd:ar inte nyttjar. Var transparent om ditt/era behov och fråga vad som är viktigt för styrelsen i er interaktion. Det blir ofta som det blir i styrelserummet. I värsta fall är ingen av parterna helt nöjda, men ingen tar heller ansvar för att diskutera modus operandi.

Frågor att ställa dig själv: Vad behöver jag från styrelsen? Vad behöver styrelsen från mig och mitt team? Tar jag tillräckligt stort ansvar för att styrelsen ska kunna addera värde?

  • Utmana dig själv!

Våga utmana dig själv med utbildning och utveckling, enskilt eller tillsammans med ditt team. Att ha någon att vända sig till för att kunna diskutera utmaningar kan vara bra, men varför inte be de omkring dig om feedback? Eller genomgå en professionell Executive Assessment för att förstå dig själv bättre?

Frågor att ställa dig själv: Utmanar jag mig själv tillräckligt? Vilka ger mig feedback och gör mig bättre? Har jag råd att inte var den bästa jag kan vara?

– Nu när det blåser motvind krävs ett sansat och modigt ledarskap. Det gäller att behålla lugnet även när företaget går in i en bergochdalbana. Ledarskapet måste vara tydligt, empatiskt och rationellt, säger psykologen Shahab Sayardoust som är en av grundarna till företaget Omino Business Psychology Advisors som arbetar med affärspsykologisk rådgivning till ledare, ledningsgrupper och styrelser när det gäller val av vd.

Ta hand om sig själv

Shahab Sayardoust betonar att för att klara att vara en bra ledare i motvind gäller det först av allt att ta hand om sig själv och få tillräckligt med sömn, äta rätt, inte dricka för mycket alkohol, träna och umgås med familj och vänner.

– Det är också bra att hålla fast vid de rutiner som du mår bra av, menar han.

I en mycket stressig situation påverkas både ledarens IQ och EQ när ryggmärgsreflexerna slår till.

– Här gäller det att inte tappa perspektivet och välja att se vilka möjligheter det finns. Samtidigt är det viktigt att inte gå på myten om sig själv som den som ska lösa allt. Man måste inse sin egen begränsning som en vanlig människa så att man inte går in i väggen.

Här lyfter han fram Viktor Frankls bok ”Livet måste ha mening” som inspirerande läsning om man som ledare befinner sig i en kris. Viktor Frankl överlevde fyra koncentrationsläger, inklusive Auschwitz. Under sin tid i koncentrationslägret förlorade han sin familj och hustru. Frankl hade gömda anteckningar under större delen av vistelsen.

– Dessa anteckningar handlade om hans funderingar kring de olika överlevnadsmekanismer och psykologiska strategier som fångarna använde sig av för att kunna se en mening i vad som dagligen skulle göras i koncentrationslägret. Det handlar om att zooma ut och se hur illa man anser situationen vara här och nu. Och nu fanns det de som fann mening och kraft att lära och utvecklas i de mörkaste av alla platser, berättar Shahab Sayardoust.

Ödmjukhet

När det gäller de egenskaper som Shahab Sayardoust letar efter hos en vd nämner han bland annat ödmjukhet.

– Det gäller för en vd att veta när det handlar om andra, att våga lyssna och att inte behöva vara den som skiner starkast och som vinner alla slag.

Shahab Sayardoust konstaterar att i de mest framgångsrika företagen känner sig medarbetarna trygga, vilket är ledningens uppgift att skapa förutsättningar för. En vd måste också enligt honom vara modig, våga utmana sig själv och sina svagheter och ta ansvar för det som handlar om en själv.

– En vd ska också ha disciplin, att inte bara veta vad som är rätt utan också systematiskt jobba mot det, dag ut och dag in.

Shahab Sayardoust betonar att för att klara att vara en bra ledare i motvind gäller det först av allt att ta hand om sig själv.

Kognitiva egenskaper

Han menar att EQ i kombination med hög IQ eller mycket relevant erfarenhet är en mycket stark prediktor för framgång, medan mycket intelligenta och erfarna vd:ar som saknar emotionell intelligens är benägna att misslyckas.

Shahab Sayardoust konstaterar att även om vissa av de egenskaper och färdigheter som har visat sig vara nödvändiga för att lyckas i toppen främst är kognitiva, som strategisk inriktning eller kunskap om en viss marknad, så är de flesta baserade på emotionell intelligens.

– EQ täcker så skilda kompetensområden som resultatorientering, kundpåverkan, organisatorisk förmåga, ledandet av team och förändringsledarskap. Det handlar också om att kunna hantera sina känslor och agera konsekvent i alla situationer som uppstår. Man måste vara medveten om den stora makt man har som vd och att ens ord kan slå undan benen för en medarbetare.

Han betonar att i dagens näringsliv går det inte längre att bränna broar och få okontrollerade utbrott. Rätt vd måste vara tillräckligt smart i traditionell IQ-mening, men också ha rätt värderingar och rätt kompetens för jobbet.

Bygga starka team

När det gäller de egenskaper hos en vd som är hetast lyfter Shahab Sayardoust fram förmågan att bygga starka team där var och ens speciella kompetens kommer till sin rätt, och framför allt att skapa en kultur präglad av psykologisk trygghet. Han konstaterar att i de mest framgångsrika företagen känner sig medarbetarna trygga, vilket är ledningens uppgift att skapa förutsättningar för.

– En modern vd måste också ha förmågan att lära om och lära nytt – ständigt återuppfinna sig själv samt bidra till att teamet gör detsamma. Detta är speciellt viktigt nu när vi genom digitaliseringen är inne i den fjärde industriella revolutionen.

Han har sett att en vanlig fälla är att vd:n tror att hen är den som ska komma med alla lösningar även när hen ger sig in i en ny bransch.

– Det är bättre att börja från ruta ett och lyssna mycket. Det går inte heller att bara fortsätta i gamla hjulspår utan en ny vd måste också ifrågasätta gamla sanningar, så det är en svår balansgång mellan att vara en bulldozer och en för mjäkig vd. Konsten är att hitta den gyllene medelvägen, avslutar Shahab Sayardoust.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.