Vilka krav har IT-specialister på arbetsgivare 2022? 

Arbetsgivarvarumärke I en ny rapport presenterar Ada Digital, rekryteringsbolag inom digital utveckling och dotterbolag till TNG, unik data kring allt från önskemål om lön, remote work och förmåner till mångfald, teamet och chefen.

Vilka krav har IT-specialister på arbetsgivare 2022? 
Resultatet visar också att företag som inte erbjuder möjlighet till remote work kommer få det tufft framöver.  Foto: Adobe Stock

Den nya rapporten som går under namnet Re:think Re:do bjuder på en 40-sidig djupdykning i branschen. Allt baserat på en anonym enkät som genomfördes hösten 2021 med över 400 yrkesverksamma IT-specialister.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Undersökningen fokuserar inte bara på förväntningar kring lön, villkor, remote work och mångfald. Specialisterna tycker också till om rekryteringsprocessen i stort. Till exempel vilka kontaktvägar som är mest uppskattade när det kommer till jobberbjudande och vilka buzzwords som känns mest uttjatade i platsannonser.

Undersökningen visar att 75 % av de tillfrågade tycker att en bra chef och möjlighet att lära sig nya saker är viktigast i valet av en ny arbetsgivare. Dessa faktorer hamnar därmed högre än lön och förmåner (71 %).

Resultatet visar också att företag som inte erbjuder möjlighet till remote work kommer få det tufft framöver. Hela 97 % av de tillfrågade förväntar sig nämligen att få jobba på distans i någon form. Endast 3 % kan tänka sig att jobba heltid på kontoret.

När det kommer till lönekrav syns tydliga skillnader när statistiken bryts ner på erfarenhetsnivå och yrkesgrupper.

Medan en junior generellt kan nöja sig med en på lön mellan 35 000 och 40 000 kronor förväntar sig många seniorer inom IT-säkerhet en lön på över 70 000 kronor.

Mångfald i teamet är också viktigt när IT-specialisterna säger sitt. En majoritet vill att kollegorna ska representeras av fler än ett kön (64 %). Många ser också ett värde med olika etniciteter, nationaliteter och modersmål på arbetsplatsen (43 %).

– Som arbetsgivare i behov av digital kompetens är det avgörande att lyssna på kandidaternas krav och förväntningar och på alla sätt försöka möta dem. Annars är risken stor att du snubblar på målsnöret och ser den bästa kandidaten vandra i väg till konkurrenten, som varit smart nog att locka med ett bättre erbjudande, konstaterar Sara Scheef, VD på Ada Digital och fortsätter:

– Min förhoppning är att rapporten ska inspirera chefer och HR-specialister att våga tänka nytt och utmana marknaden och sig själva för att inte riskera att stå utan i många fall avgörande digital kompetens i organisationen.

Ett utdrag från resultatet i rapporten:

• 75 % tycker att en bra chef och möjlighet att lära sig nya saker är avgörande i valet av en ny arbetsgivare. Därefter kommer lön och förmåner, 71 %.

• 97 % vill jobba remote in någon form.

• 73 % anser att extra semesterdagar kompenserar en lägre lön.

• 39 % vill fördjupa sig inom sitt nuvarande område.

• 70 % tycker att olika åldrar i teamet är den viktigaste framgångsfaktorn för att ta fram morgondagens digitala produkter.

• 83 % vill helst bli kontaktade av en rekryterare via mejl.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.