2,4 gånger fler arbetslösa än jobbtillfällen

HR & Arbetsmiljö Matchningsgapet uppgick till hela 2,4 arbetslösa per ledigt jobb under det första kvartalet 2022. Det visar en ny kartläggning av Manpower, baserad på statistik från SCB.

2,4 gånger fler arbetslösa än jobbtillfällen
Lena Molin

– Det behövs kraftåtgärder för att minska gapet mellan arbetslösa och företagen som lider av kompetensbrist – det är viktigt för hela samhället, men inte minst för individen. Att ha ett jobb förändrar människors liv, det ger möjlighet att försörja sig själv och kan ge mening och utveckling, kommenterar Lena Molin, operativ chef för Manpower Matchning.

Antalet arbetslösa i hela Sverige uppgick till 449 100 personer under det första kvartalet 2022, medan antalet lediga jobb var 184 866 – det visar statistik från SCB. Det betyder att det fanns drygt 2,4 gånger så många arbetslösa som jobbtillfällen. Det är en minskning jämfört med föregående kvartal, då matchningsgapet på riksnivå var 3,2.

I Södermanlands län är läget svårast – där gick det 7,6 gånger så många arbetslösa på varje jobbtillfälle under första kvartalet. Västerbotten hade det lägsta matchningsgapet, med 1,2 arbetslösa per ledigt jobb.

Rekrytering via webben ger inte högre kvalitet

– Fler företag som lider av kompetensbrist behöver samarbeta med matchningsaktörerna – för det är ofta så att kompetensen faktiskt finns, men att matchningen mellan företag och individen inte funkar. Det kan till exempel bero på den arbetssökandes oförmåga att förmedla sina kunskaper eller att företaget inte vet var de ska leta, säger Lena Molin.

Matchningsgapet är en kartläggning från Manpower Matchning, som syftar till att uppmärksamma gapet mellan arbetslösa och företagen som lider av kompetensbrist. Enligt ManpowerGroups undersökning Talent Shortage 2021 så uppger totalt tre av fyra svenska arbetsgivare, 76 procent, att de har svårt att hitta rätt kompetens.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.