Enligt undersökningen, där omkring 1 000 svenska företag deltog, bidrar den pågående lågkonjunkturen till missuppfattningen att cirkulär ekonomi inom IT medför ökade kostnader. 46 procent av respondenterna anser att hårdare regleringar är det mest effektiva sättet att driva på omställningen. Nästan lika många, 41 procent, efterfrågar ekonomiska incitament, såsom en återbrukspremie, för att underlätta övergången. Vidare uppger 42 procent att ökad intern klimatmedvetenhet inom företagen skulle kunna bidra till förändringen.
– Regeringens budgetproposition innehåller små steg i rätt riktning, som ekodesignkrav för fler produkter, men det krävs både fler regleringar samt incitament för att öka takten för den cirkulära omställningen, säger Robert Åholm, Sverigechef på 3stepIT, i ett pressmeddelande.
Lågkonjunkturen kan bromsa omställningen
Undersökningen visar även att lågkonjunkturen förvärrar den redan utbredda missuppfattningen att cirkulär ekonomi leder till ökade kostnader, och kan bromsa den cirkulära omställningen inom IT.
Över 50 procent av de tillfrågade företagen tror att en cirkulär modell för IT är dyrare, vilket är en ökning från 43 procent 2022. Men sanningen är den motsatta.
En rapport från PwC och TCO Certified visar att cirkulära strategier inom IT i själva verket kan leda till 13–17 procent lägre kostnader och 22–32 procent lägre koldioxidutsläpp, jämfört med en traditionell linjär modell, fram till år 2035.
– Vi hoppas att kunskaper och insikter kring dessa frågor kan fungera som en katalysator för att snabba på övergången till ett mer hållbart sätt att anskaffa, administrera och återlämna IT-utrustning, säger Robert Åholm.