Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Våg av bluffakturor för påhittad trafikfond

Ett företag som arbetar med automatisk betalkontroll slår nu larm om en ny typ av bluffakturor. De senaste veckorna har man stoppat betalningar till ett värde av 200 000 kronor. På fakturan påstås att pengarna ska gå till ”Trafiksäkerhetsfonden”.

Den ideella föreningen som har plusgirokontot som anges på fakturorna har nära kopplingar till ett blufföretag som det senaste året försökt lura till sig minst 500 000 kronor. Företaget, Stockholm Marketing Group, figurerar under ett antal varumärken, däribland Monsterjobb. De är båda listade som blufföretag hos Svensk Handel.

Någon ”Trafiksäkerhetsfonden”, som plusgirokontot på fakturorna är ställt till, finns inte. MHF:s, Motorförarnas helnykterhetsförbunds, fond kallas ofta Trafiksäkerhetsfonden och det är den som blufföretaget vill få företag att tro att pengarna går till.

Det är närmare 20 bluffakturor som nu har stoppats, med ett sammanlagt värde på 200 000 kronor, berättar Nilla Dressler som är säkerhetsanalytiker på företaget Inyett, som upptäckt de felaktiga fakturorna.

 

Fakta

Så gör du om du blir drabbad av bluffakturor:

1. Om du har fått en faktura som är felaktig. Kontakta företaget via mejl eller fax och bestrid kravet. Det är viktigt att du har ett datum för bestridandet. Skicka en kopia till Svensk Handel. Tänk på att inte i något av fallen underteckna meddelandet.

2. Är det en faktura från et företag som du har varit i kontakt med, men där du anser att fakturan inte överensstämmer med överenskommelsen som ni gjort:

Kontakta företaget och begär rättelse. Be att företaget skickar en kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet, eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande text rakt över underlaget:

”Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade.”

Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst mejladresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet. Mejla till varningslistan@svenskhandel.se

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.