Svenskarnas arbetssituation mindre påverkat av pandemin

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att svenskars arbetssituation är mindre påverkad av pandemin än i grannländerna. Drygt hälften av de yrkesarbetande i Sverige, 53 procent, uppger att deras arbetssituation inte har påverkats av covid-19. Det är betydligt fler än i Finland och Norge, där endast en tredjedel är opåverkade av pandemin.

Svenskarnas arbetssituation mindre påverkat av pandemin
Bland yrkesarbetande svenskar upp till 39 år uppger 45 procent att de har fortsatt gå till jobbet som vanligt under coronapandemin.

– Covid-19 har haft en enorm inverkan på den globala arbetsmarknaden. Även om vi inte tycks vara lika drabbade som våra grannar så uppger nästan varannan svensk att deras arbetssituation har påverkats av pandemin. Som arbetsgivare är det nu väldigt viktigt att vara lyhörd för medarbetarnas tankar och behov i den här fortsatta situationen, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige, som genomfört undersökningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Mer än hälften av svenskarna, 53 procent, uppger att deras arbetssituation är opåverkad av coronapandemin. I Norge och Finland är det drygt en tredjedel, 37 procent respektive 35 procent, som menar att deras arbetssituation inte har förändrats av covid-19. Det visar en undersökningen som genomfördes bland sammanlagt 2 150 yrkesarbetande i Sverige, Finland och Norge under oktober 2020.

På frågan om hur själva arbetslivet påverkats svarar 23 procent av svenskarna, 20 procent av finländarna och 18 procent av norrmännen att de börjat jobba hemifrån på grund av pandemin.

– Alla jobb går inte att sköta på distans, men under coronapandemin har fler arbetsgivare ställt om och hittat tekniska lösningar. Det är en möjlighet som många anställda uppskattar och som även efter coronapandemin kommer att innebära en konkurrensfördel, konstaterar Mikael Jansson.

Bland yrkesarbetande svenskar upp till 39 år uppger 45 procent att de har fortsatt gå till jobbet som vanligt under coronapandemin. Bland 40-åringarna är det 37 procent som tar sig till sin fysiska arbetsplats. Gruppen som är 50 år eller äldre stannar hemma i något högre utsträckning än sina kollegor, endast 31 procent svarar att de fortsatt gå till jobbet under pandemin. I Norge och Finland har 29 respektive 28 procent fortsatt att ta sig till sin arbetsplats.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.