Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Svenskarna minst oroliga för att återvända till arbetsplatsen

HR & Arbetsmiljö En ny undersökning visar att endast var sjunde yrkesverksam svensk, 14 procent, är orolig för att återgå till den fysiska arbetsplatsen. Det är en betydligt lägre siffra än i Norge och Finland, där omkring var tredje person är orolig. 37 procent av svenskarna uppger i stället att de är glada att få komma tillbaka till jobbet.

Svenskarna minst oroliga för att återvända till arbetsplatsen
Undersökningen visar också att tre av tio svenskar, 28 procent, är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats. Foto: Adobe Stock

– Även om vi är mindre oroliga än våra grannländer har arbetsgivarna nu ett stort ansvar för att se över sina rutiner för återgång till arbetsplatsen efter pandemin. Det blir även viktigt att visa lyhördhet för de individuella medarbetarnas känslor och behov, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige som genomfört undersökningen.

I Sverige har många yrkesgrupper börjat att jobba hemifrån sedan pandemins början under våren 2020. Situationen ser likadan ut i Finland och Norge, men ManpowerGroups undersökning visar att oron för att återgå till jobbet är betydligt större i grannländerna. I Sverige är 14 procent oroliga medan motsvarande siffror i Norge och Finland är 29 respektive 32 procent.

– Vi är inne i en period som är ny för den moderna arbetsmarknaden och alla har fått göra uppoffringar. Vi har lärt oss mycket och det har också blivit tydligt vad vi saknat med den fysiska arbetsplatsen. När vi kan börja återgå till ett normalläge är det viktigt att arbetsgivare har tänkt över hur de vill möta sina medarbetares önskemål om sådan som möjlighet att distansarbeta, fortsatt fokus på hälsa, med mera, menar Mikael Jansson.

Undersökningen visar också att tre av tio svenskar, 28 procent, är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats. Oron för att bli sjuk växer med åldern – bland de upp till 39 år känner 22 procent sig oroliga, medan motsvarande siffra för svenskar över 50 år är 32 procent.

– Det är sorgligt men förståeligt att oron över att återvända till arbetsplatsen är så pass hög. En av tio säger att de är oroliga för att arbetsgivarna inte gör tillräckligt för att minska smittspridningen på arbetsplatsen. Det visar behovet av att sprida trygghet genom att tydligt kommunicera vilka åtgärder man vidtar för att minska riskerna, avslutar Mikael Jansson.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.