– Även om vi är mindre oroliga än våra grannländer har arbetsgivarna nu ett stort ansvar för att se över sina rutiner för återgång till arbetsplatsen efter pandemin. Det blir även viktigt att visa lyhördhet för de individuella medarbetarnas känslor och behov, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige som genomfört undersökningen.
I Sverige har många yrkesgrupper börjat att jobba hemifrån sedan pandemins början under våren 2020. Situationen ser likadan ut i Finland och Norge, men ManpowerGroups undersökning visar att oron för att återgå till jobbet är betydligt större i grannländerna. I Sverige är 14 procent oroliga medan motsvarande siffror i Norge och Finland är 29 respektive 32 procent.
– Vi är inne i en period som är ny för den moderna arbetsmarknaden och alla har fått göra uppoffringar. Vi har lärt oss mycket och det har också blivit tydligt vad vi saknat med den fysiska arbetsplatsen. När vi kan börja återgå till ett normalläge är det viktigt att arbetsgivare har tänkt över hur de vill möta sina medarbetares önskemål om sådan som möjlighet att distansarbeta, fortsatt fokus på hälsa, med mera, menar Mikael Jansson.
Undersökningen visar också att tre av tio svenskar, 28 procent, är oroliga för att bli sjuka på sin ordinarie arbetsplats. Oron för att bli sjuk växer med åldern – bland de upp till 39 år känner 22 procent sig oroliga, medan motsvarande siffra för svenskar över 50 år är 32 procent.
– Det är sorgligt men förståeligt att oron över att återvända till arbetsplatsen är så pass hög. En av tio säger att de är oroliga för att arbetsgivarna inte gör tillräckligt för att minska smittspridningen på arbetsplatsen. Det visar behovet av att sprida trygghet genom att tydligt kommunicera vilka åtgärder man vidtar för att minska riskerna, avslutar Mikael Jansson.