Så kan branschvalidering bidra till kompetensförsörjningen och bättre rekrytering

Kompetensförsörjning På onsdagen släppte Svenskt Näringsliv rapporten "Branschvalidering – nuläge och framtid". Begreppet är relativt okänt – beklagligt nog, tycker Kristina Cunningham, arbetsmarknads- och utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv, som lett arbetet med rapporten. VD-tidningen bad henne förklara vad branschvalidering är och hur det kan användas för att stärka kompetensförsörjningen i Sverige.

Så kan branschvalidering bidra till kompetensförsörjningen och bättre rekrytering
Foto: Stefan Tell/Stock Adobe

Vad är branschvalidering?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det är en bra fråga, för trots att området utforskats i 20 års tid är kännedomen ganska låg. Validering finns i det formella utbildningssystemet, i form av examensbevis och intyg, för att komma in på utbildningar eller kvalificeras för tjänster. Branschvalidering fokuserar på branschernas krav på yrkeskompetens, och utförs i branschernas regi. Det är ett slags modeller för vad som krävs för olika yrkesroller eller yrkesområden, som återfinns i någon typ av skriftlig dokumentation och ofta är framtagna partsgemensamt. Genom systemet kan man ta reda på om personer har det som krävs för en roll. I många branscher, till exempel industrin, finns personer som börjat arbeta utan formella meriter och lärt sig jobbet på jobbet. Genom branschvalidering kan man få ett yrkesbevis eller certifikat om man uppfyller kriterierna. Eller så kan man se vad som saknas, och komplettera de momenten.

På vilket sätt underlättar branschvalidering Sveriges kompetensförsörjning?

– Kompetensbristen är stor i Sverige, därför behöver vi ta vara på alla verktyg som finns. Branschvalideringen hjälper oss att ta reda på vilka kompetenser individer har, vilket underlättar matchning mellan individer och lediga jobb, och bidrar till rörlighet på arbetsmarknaden. Det kan också bli en konkurrensfördel, att veta vilken kompetens man faktiskt har inhouse och vad som behövs ytterligare.

Hur kan arbetsgivare och vd:ar använda branschvalidering?

– Arbetsgivare bör vända sig till sin bransch, som kan svara på hur många modeller som finns hur de är uppbyggda, till exempel av kunskaper, färdigheter och det ansvar som krävs för olika roller. Det finns ungefär 160 sådana modeller idag.

Betyder det att man kan använda sig av branschvalidering vid rekrytering?

– Ja, det kan man. Det går att använda beskrivningarna i modellerna för att ta reda på vad som krävs för de roller man rekryterar till. Men också för att ta fram kompetensutvecklingsinsatser.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.

Det senaste