Tydligheten är det viktigaste för att onboardingen ska fungera bra, anser hon, eftersom det skapar rättvisande förväntningar för den som ska introduceras.
Fakta
Vad är employer value proposition?
- Employer value proposition ska inte förväxlas med employer branding (arbetsgivarvarumärke).
- Medan arbetsgivarvarumärke är något som alla bolag har och som kan vara både positivt och negativt laddat, är EVP ett strategiskt verktyg. Det hjälper till att beskriva bolagets erbjudande till medarbetarna, och vilket värde det skapar.
- EVP kan innefatta exempelvis lön, personalförmåner, karriärutveckling och företagskultur.
- Aktivt arbete med bolagets EVP kan bidra till att stärka arbetsgivarvarumärket.
- Tänk på att ert EVP bör överensstämma med verkligheten, annars riskerar det tvärt om att urvattna arbetsgivarvarumärket.
Källa: Randstad
Preboardingen börjar ännu tidigare
– Därför är det faktiskt inte ovanligt i dag att arbetsgivare har rutiner för preboarding, alltså förberedelser redan innan någon ska börja. Det kan handla om att bolaget skickar ut en informationsfilm eller en code of conduct, med syftet att ge den som rekryterats rimliga förväntningar på vad som väntar, säger Cecilia Mannheimer.
Annars finns risken att en person tackar ja till en anställning, upplever något annat än man förväntat sig, och slutar – ibland redan inom en månad.
– Räknar man på kostnaderna för rekrytering, alla funktioner inom exempelvis HR och IT som är kopplade till introduktion, och det faktum att en nyanställd inte har full produktivitet – så kan det uppgå till 300 000 kronor. Den summan går bolaget miste om när den som rekryterats slutar, säger Cecilia Mannheimer.
Att därefter behöva lägga ut en ny rekryteringsprofil och upprepa hela processen, repeterar förstås kostnaden. Det här är kostnader som få små och medelstora bolag kan bära.
Ha koll på employer value proposition
För arbetsgivaren bör grundprincipen vara densamma, oavsett om bolaget har renodlad hr-kompetens eller inte: Ha koll på varumärket och hur bolagets erbjudande till nya talanger ser ut. Det kallas EVP, employer value proposition.
– Den här biten är svårare för mindre bolag, som familjeföretag till exempel, eftersom man inte har rätt stöd i bolaget i de här frågorna. Men då behöver man tänka till extra mycket: Vad attraherar jag talangerna med?, säger Cecilia Mannheimer.
Allra viktigast blir EVP i fråga om generation z – den värderingsdrivna generationen, där benägenheten är låg att acceptera en värdegrund som strider mot den egna. I en undersökning från Randstad framkommer att 45 procent av svenska arbetstagare i generation z, skulle tacka nej till jobb på företag som inte delar deras sociala och miljörelaterade värderingar.
– Har man som arbetsgivare bra koll på bolagets värderingar, och förmedlar dem tydligt, så blir det en sorts check-in på vägen. Och här gäller – var ärlig och transparent. Annars speglar inte onboardingen bolaget och då blir det som att man lurar in talangerna på falska premisser, säger Cecilia Mannheimer.