Lönen i särklass viktigast för svenskar som vill byta jobb

Arbetsmarknad Är förhoppningen om mer meningsfullhet skäl nog att byta jobb? Meningarna går isär mellan yngre och äldre arbetstagare. VD-tidningen listar fem drivkrafter bakom bytesbenägenheten på arbetsmarknaden.

Lönen i särklass viktigast för svenskar som vill byta jobb
Foto: Jobbland/Adobe Stock

78 procent av 35-49-åringarna – de som befinner sig mitt i arbetslivet – är villiga att byta jobb under det närmaste året. Deras bytesbenägenhet är därmed en bra bit högre än bland personer mellan 50 och 65 år, där varannan är öppen för ett jobbyte. Det här visar en ny Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av jobbsökarsajten Jobbland.

Mjuka värden kan väga tyngre

Vad gäller drivkrafterna bakom viljan att byta jobb, är högre lön viktigast. Men högre upp i åldrarna avtar betydelsen av högre lön, till förmån för mjuka värden som meningsfullhet och balans i arbetslivet.

– Det är tydligt att lönen är en avgörande faktor, särskilt i en tid av stigande levnadskostnader. Samtidigt får arbetsgivare inte glömma de mjuka värdena, som särskilt hos äldre kan väga tyngre än lönen, säger Jobblands arbetsmarknadschef Anita Rae, i ett pressmeddelande.

Genom att erbjuda utvecklingsmöjligheter och flexibla arbetstider för de anställda, kan arbetsgivaren kommunicera att man prioriterar mjuka värden, anser hon.

Fakta

Det får oss att vilja byta jobb:

  1. Löneökning: 60 %
  2. Ett mer meningsfullt arbete: 31 %
  3. Testa något nytt: 25 %
  4. Bättre balans i arbetslivet: 23 %
  5. Bättre förmåner: 21 %

Källa: Jobbland

Kräsenhet bland yngre

Viljan att byta jobb i de olika åldersgrupperna, rimmar illa med hur lätt det upplevs vara att hitta jobb man faktiskt vill ha. Framför allt är det de yngre, bytesbenägna arbetstagarna som har svårt att hitta jobb som matchar deras önskemål.

– Yngre arbetstagare är mer kräsna än äldre, därför är det viktigt för arbetsgivarna att säkerställa de gör sig attraktiva för dem och att de hittar en kandidat som passar in i den kultur som råder på arbetsplatsen. Ny forskning från Vinnova visar exempelvis att unga är mer intresserade av vilka förmåner som ingår och vad de kan få ut av en tjänst snarare än företaget i sig. Det är en mer individualistisk generation, säger Anita Rae.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.