Syftet med FRU är att visa hur svenska företag utvecklas runt om i Sverige, och att synliggöra utmaningar behäftade med entreprenörskap. Svenskt näringsliv pekar på avstannande tillväxt och ser därför behov av att tillväxthinder elimineras, och innovation stimuleras.
Resultaten visar fortsatt höga tillväxtambitioner, trots utdragen lågkonjunktur. Hela åtta av tio har för avsikt att växa sett till antal anställda under de närmaste fem åren, medan drygt fyra av tio siktar mot en fördubbling av antalet anställda.
Ambitioner och hinder
13 procent av företagen anger att de inte har några tillväxtambitioner alls, vilket motsvarar en liten ökning jämfört med förra årets mätning. Därtill vill något färre än förra året växa med mer än fördubblad personalstyrka. Men det finns regionala skillnader. Störst är tillväxtambitionerna i Jönköpings län, följt av Hallands, Gotlands och Stockholms län. Lägst är ambitionerna i Södermanlands och Västernorrlands län. Vad gäller ambitionen att växa mer än dubbelt, ligger dock Blekinge län i topp.
Stick i stäv med företagens ambitioner, går så de tillväxthinder som framkommer av rapporten. Ungefär hälften av företagen har svårt att hitta rätt personal till sina utlysta tjänster, och betydande andelar säger sig hindras av tunga regelbördor, höga arbetsgivaravgifter, höga sjuklönekostnader och bristande infrastruktur.
Skillnader mellan sektorer
I besöksnäringen och handeln bedöms höga arbetsgivaravgifter hämma tillväxten mest, medan problem med att hitta rätt personal dominerar i byggsektorn. Även i tillverkningsindustrin, transportsektorn och tjänstesektorn är kompetensfrågan det största hindret.
Johan Karlsson, kvantitativ analytiker Svenskt näringsliv, säger i ett pressmeddelande att det är dags att adressera frågan om tillväxt. Men han ser optimistiskt på framtiden:
– Åtta av tio företag vill öka antalet anställda de kommande fem åren, det visar att det finns en stor underutnyttjad potential, säger han.
Fakta
Företagens regionala utveckling i siffror
- 43 % siktar mot fördubbling av antalet anställda de kommande fem åren.
- 10 % siktar mot ännu högre tillväxt.
- 13 % siktar inte mot någon tillväxt.
- 52 % anger svårigheter att hitta rätt personal som ett hinder för tillväxt.
- 38 % anger regelbörda och byråkrati som ett hinder för tillväxt (ökning med 5,7 procentenheter från föregående år).
- 38 % anger höga arbetsgivaravgifter som ett hinder för tillväxt.
- 26 % anger att höga sjuklönekostnader är ett hinder för tillväxt.
- 55 % av företagen i besöksnäringen anger höga arbetsgivaravgifter som ett hinder för tillväxt.
- 64 % av företagen i byggsektorn anger svårigheter att hitta rätt personal som ett hinder för tillväxt.
- 53 % av småföretagen anger svårigheter att hitta rätt personal som ett hinder för tillväxt.
- 52 % av de medelstora företagen anger svårigheter att hitta rätt personal som ett hinder för tillväxt.
- 8 län har låg jobbtillväxt: Jämtland (lägst), Uppsala, Örebro, Kalmar, Södermanland, Norrbotten, Dalarna och Kronoberg.
- 8 län har hög jobbtillväxt: Gotland (högst), Västmanland, Blekinge, Skåne, Östergötland, Stockholm och Jönköping.
Källa: Företagens regionala utveckling 2025, Svenskt näringsliv