Företag världen över spenderar nästan två arbetsveckor på att gallra bland kandidater som inte är relevanta för rollen – på grund av ökningen av AI-genererade cv:n. Det visar en ny global undersökning, genomförd med 4 000 företag över tio länder, på beställning av Remote.
AI-drivna cv:n får företag att missa kompetens – så ska du som arbetsgivare agera
Rekrytering
Enligt en undersökning på uppdrag av Remote stundar en ny kris inom rekrytering. Mängden AI-genererade, irrelevanta ansökningar upptar enorm tid för arbetsgivare i processen.
– Det är viktigt att anpassa rekryteringsprocessen efter utvecklingen, säger Liza Råstedt på Academic Work.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Hela 86 procent av de svenska svarande säger att de har fått ta emot för många okvalificerade ansökningar under de senaste sex månaderna, och drygt sju av tio har sett en ökning av underkvalificerade sökande. Samtidigt har mer än fyra av fem mottagit AI-genererade cv:n med falsk information.
Fakta
Företagens strategier för att hitta rätt kandidater, enligt undersökningen:
- Uppdatera arbetsbeskrivningen.
- Granska och ändra kvalifikationer.
- Ingå i partnerskap med specialiserade jobbsajter och rekryteringsfirmor.
Färre toppkandidater trots ökad volym
Trots fler sökande än någonsin, kämpar många svenska företag med att hitta kandidater med rätt kompetens. AI har gjort det möjligt för arbetssökande att skapa ansökningar på en bråkdel av tiden, vilket gör att de också kan söka fler tjänster. Av de svarande i Sverige anser 79 procent att detta är ett betydande problem – en siffra som är högre än det globala snittet.
Missar kompetens
Överflödet av ansökningar och AI-assisterade cv:n leder till att företag behöver anamma ett arbetssätt som drivs av genvägar och närmare hälften av de svenska företagen uppger att de har reducerat tiden per ansökan under det senaste året. Något som kan riskera att verklig kompetens missas.
Liza Råstedt, head of operations på Academic Work, känner igen sig i utvecklingen.
– Sedan början av 2024 har vi märkt av en tydlig ökning av antalet ansökningar per annons. Vi ser att detta beror på flera faktorer, varav den förändrade arbetsmarknaden är den främsta faktorn, säger hon.
En naturlig del av utvecklingen
Att kandidater använder sig av AI-genererade cv:n är dock inte något som de ser som ett problem, utan snarare som en naturlig del i den AI-utveckling som sker.
– Det har sedan länge varit vedertaget att vissa lämnar osann information eller överdriver prestationer i ett cv, och ingenting nytt som har kommit med AI-hjälpmedel. Därav lägger vi själva begränsad vikt vid cv:t och prioriterar alltid människan bakom och den faktiska kunskapen högre.
Hur bör man tänka som arbetsgivare?
– Användningen av AI-genererade cv:n kommer vi troligen att se mer av, så vi tror att det är viktigt att anpassa rekryteringsprocessen efter det. Fokusera på vad som verkligen är viktigt för tjänsten och välj en urvalsmetod som hjälper dig bedöma dessa egenskaper, med eller utan cv, säger Liza Råstedt.
Vad får det för konsekvenser om man inte har tillräckligt med tid för att hitta rätt kompetens i processen, eller missar relevanta kandidater, på grund av mängden irrelevanta ansökningar?
– Risken är att du anställer en person som inte passar i rollen eller att du går miste om värdefull kompetens som finns hos en kandidat du missat i urvalet. Det är konsekvenser som ofta kan bli dyrare än att från start göra en kvalitativ process. För att exemplifiera: En felrekrytering kan kosta företag upp till två miljoner, beroende på tjänst och anställningstid, medan en väl matchande kandidat kan prestera upp emot 400 procent bättre än en medelmåttig kandidat.
Använda AI strategiskt
Samtidigt som AI:s framfart är en utmaning i rekryteringsprocessen ses det också som en del av lösningen. En fjärdedel av företagen i undersökningen har själva implementerat AI-teknologi för att hjälpa till med gallring eller matchning med kandidater.
Job van der Voort, vd och medgrundare av Remote, menar att nyckeln inte ligger i att avfärda AI, utan att använda det strategiskt:
– Vi ser fler och fler som utnyttjar AI för att effektivisera rekrytering, verifiera kompetens och för att nå genom bruset, något som säkerställer att de blir sammankopplade med rätt talang effektivt, säger han i ett pressmeddelande.
Liza Råstedt instämmer:
– Om cv-screening är en del av urvalsprocessen så bör man använda sig av AI-lösningar som säkerställer en objektiv genomgång av kandidaters cv och som dessutom viktar informationen i cv:t i enlighet med den kravprofil och forskning som finns. Då har du som arbetsgivare möjlighet att gå igenom stora volymer av ansökningar samtidigt som du behåller en hög kvalitet.
Ett annat alternativ är att helt strunta i cv:t och använda sig av urvalsfrågor i samband med ansökan i stället – som ligger i linje med den kravprofil du satt upp.
– Då undviker du utmaningen med AI-genererade cv:n helt, samtidigt som din rekryteringsprocess blir mer inkluderande, säger Liza Råstedt.
Hennes bästa tips är att använda beprövade och strukturerade rekryteringsmetoder som säkerställer att du fångar upp kandidater med högst matchning mot kravprofilen – samtidigt som du kan bibehålla effektivitet i urvalet. Såsom urvalsfrågor, psykometriska tester och kunskapstester i kombination med strukturerade intervjuer.