Rapport: Så viktigt tycker vd:ar det är med hållbarhet

Hållbarhet Hur viktigt tycker vd:ar världen över att det är med hållbarhet, och hur påverkar det tuffa världsläget deras inställning? De frågorna besvaras i en ny rapport.

Rapport: Så viktigt tycker vd:ar det är med hållbarhet
Foto: Stock Adobe

Det är revisionsföretaget KPMG som i sin årliga CEO-outlook-rapport frågat över 1 300 vd:ar från företagsjättar om deras inställning till hållbarhet.

Av svaren framgår att det tuffa världsläget har gjort att hållbarhet har seglat ner på vd:arnas prioriteringslista. Däremot framgår det att vd:arna, trots krig och inflation, fortsatt anser att hållbarhet är viktigt.

69 procent uppger att man integrerat hållbarhet i sin verksamhet och att det är en central del i företagens långsiktiga strategier. Samtidigt uppger mer än två tredjedelar, 68 procent, att de är oroliga över att deras framsteg inom hållbarhetsområdet inte är tillräckliga.

– Trots ökand ekonomisk och politisk osäkerhet återspeglar de senaste undersökningsresultaten en växande känsla av motståndskraft och fokus från vd:ar inom hållbarhetsområdet, säger John McCalla-Leacy KPMG:s globala ESG-chef.

Tror på allmänhetens förväntningar

Vidare säger han att fortsatt ekonomisk och geopolitisk press kommer att bli ett ”nervprov” för många vd:ar, men att resultaten från undersökningen visar att majoriteten av företagsledarna inser att fokus på hållbarhet är en nödvändighet för att fortsätta vara ett framgångsrikt företag.

– Vd:arna säger att de är beredda att ta tuffa, etiska beslut och ställningstaganden för att säkerställa att de spelar en positiv roll i att driva på övergången till mer hållbar verksamhet, vilket gynnar alla, kommenterar John McCalla-Leacy.

Därtill visar undersökningen att 64 procent av vd:arna tror att allmänheten förväntar sig att företagen driver ett aktivt hållbarhetsarbete, vilket enligt undersökningen tyder på att företagen kommer fortsätta sina satsningar inom hållbarhetsområdet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.