Maria Groop Russel blir ny vd för Skansen

På nytt jobb Dramatens vd Maria Groop Russel blir ny Skansenchef från och med september i år. Nuvarande vd:n John Brattmyhr blir då senior advisor.

Hon är tidigare journalist och har en MBA från Handelshögskolan i Stockholm. Mellan 1995 och 2017 arbetade hon på SVT, där hon började som praktikant och slutade som divisionschef för Allmän-tv på SVT, innan hon gick vidare till Dramaten.

Om Dramaten är en institution som ofta tycks byta vd så är förhållandet det omvända med Skansen. Groop Russel blir bara den tolfte chefen sedan Artur Hazelius grundade Skansen i Stockholm 1891. Hennes företrädare John Brattmyhr har varit Skansens vd sedan 2005.

Kommunikativ ledare

Sven-Erik Österberg, styrelseordförande på Skansen, kommenterar utnämningen i ett pressmeddelande:

– Maria är en kommunikativ ledare med gedigen kunskap och erfarenhet från kultur- och mediebranschen. Maria kommer tillsammans med organisationen driva arbetet framåt och fortsätta utveckla Skansen till en attraktiv plats för våra gäster att besöka. Jag och styrelsen önskar Maria varmt välkommen.

Maria Groop Russel tillträder som VD i januari 2024. John Brattmyhr fortsätter som vd till den 31 augusti 2023 och därefter som senior advisor fram till årsskiftet.

– Jag är glad och hedrad över förtroendet och uppdraget och känner mig mycket motiverad. Skansen är en unik och levande plats med stor betydelse för många. Kombinationen kulturhistoria, hantverk och traditioner, mat, dryck och evenemang samt djur, natur och samtidsutmaningar ger fantastiska möjligheter till engagemang och nyfikenhet hos många människor. Jag ser så fram emot att få lära känna medarbetarna och verksamhetens olika delar och så klart att så småningom få börja arbeta skarpt tillsammans, säger Maria Groop Russel i ett pressmeddelande.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.