Lucka 19: Harald Överholm

Vd-kalendern Dagens lucka bjuder på insikter och goda råd från Harald Överholm, vd på solenergibolaget Alight.

Lucka 19: Harald Överholm

I dagens lucka får vi goda råd av Harald Överholm, vd på solenergibolaget Alight, som berättar vilken fråga han ofta ställer för att veta var fokus ska läggas.

Harald Överholm, vd Alight:

– Under dessa tio år sedan bolaget grundades har jag oavsett förutsättningar, som hur det var motvind i början eller stark medvind som nu, behållit samma ankare. Jag anser att som vd bör du ha fullt fokus på vad som håller din verksamhet tillbaka och lägga din energi på att lösa de problemen, så att teamet får bästa möjliga förutsättningar för att göra sitt jobb.

Jag har sett till att omge mig med medarbetare som är smartare än jag och medan jag pekar ut vart vi ska, får de ta ansvar för hur. Jag säger inte åt folk vad de ska göra, utan repeterar ihärdigt frågan ”vad håller oss tillbaka?” för att verkligen identifiera problem och fundera på vad som hindrar oss från att göra något ännu bättre. När du väl vet vad som håller er tillbaka ser du till att ni förbättras inom det området varje dag. Dessutom växer medarbetarna och blir mer lösningsorienterade av den utmaningen, samtidigt som vi ger verksamheten möjlighet att fungera så friktionsfritt som möjligt.

– En av Alights grundprinciper är ”think like an owner”. Jag vill gärna att alla medarbetare ska ha den mentaliteten oavsett om de är delägare eller ej, just för att det uppmuntrar individer att ta ägarskap, mandat och känna ett större ansvar.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.