Ledningsgruppen är död!

Ledningsgruppen ”Jag har avskaffat min ledningsgrupp. Den gav inget till någon.”

Ledningsgruppen är död!

 

Jag satt mitt emot en ny kund och hörde hans berättelse. Han är en hög chef, och hans underchefer är ansvariga för vitt olika verksamheter. De satt bara där och avrapporterade på deras möten. Idag har han möten med var och en av dem. Ingen har klagat över detta.

Hur lätt är det för er att ha ett meningsfullt samarbete i er ledningsgrupp, om ni har så vitt skilda funktionsansvar? Hur smidigt är det egentligen att ta tillvara på olikheter i just er ledningsgrupp?

Jag påstår att ord spelar roll. Läs nu ordet ledningsgrupp en gång till: Lednings-GRUPP. Vem kom på det namnet? En grupp är en samling människor. Kanske finns de på samma kontor, samma torg, samma bastu, samma buss men utan gemensamma mål. Ett team är en grupp som jobbar tillsammans för att uppnå gemensamma mål. På engelska heter det inte Management Group. Det blir helt fel. Där heter det Management Team.

Hur ser det ut hos er? Är ni verkligen ett team eller bara en grupp människor på samma plats? Sitter ni bara där och informerar varandra om hur ni har det? Då kan ni lika gärna lägga ner ledningsgruppen och skicka varsitt mejl istället.

Men om ni har ett tydligt gemensamt mål och faktiskt är där för att hjälpa varandra, stötta varandra, att kunna lyfta blicken och diskutera framtiden, att ta tillvara på varandras styrkor – på riktigt – så att ni lättare når dessa mål; Ja då är ni ett team. Team, inte en grupp.

Och nu till en konkret övning som kan hjälpa er när ni har utmaningar som ni inte riktigt löser på egen hand, eller där ni vill ha gruppens kollektiva intelligens. Jobba med Master Mind-metodiken vilket är en slags speedcoaching i grupp:

• En av er berättar om en utmaning. Två minuter.

• De andra får sedan ställa frågor. Fem minuter

• Därefter får alla chansen att ge ett råd var. Tre minuter

• Slutligen får den som framställde utmaningen berätta vad hen tar med sig. Två minuter

o Tidsåtgång: tolv minuter

• Byt person en eller flera gånger beroende på hur mycket tid ni har och hur många som vill ta hjälp.

Så där. Nu har ni alla bidragit till att lyfta varandra

Kom ihåg att ni alla ska förstå vad ert gemensamma uppdrag är, varför ni träffas i ledningsgruppen och vilka gemensamma mål ni har.

Ledningsgruppen är död! Länge leve ledningsteamet!

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.