Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Gräsrotsfinansiering under lupp

Omvärldsbevakning Regeringen har flera utredningar på gång som ska styra upp regelverket kring den växande delningsekonomin. Den senaste i raden handlar om gräsrotsfinansiering.

I Sverige finns ett flertal plattformar som erbjuder gräsrotsfinansiering. Det kan exempelvis handla om att koppla ihop entreprenörer som har idéer men saknar kapital, med privatpersoner och investerare.

Nu ska regeringen kartlägga och analysera marknaden för gräsrotsfinansiering i Sverige.

– Det finns ett behov av innovativa lösningar för finansiering av små och växande företag. Gräsrotsfinansiering växer snabbt och för att främja utvecklingen ska de frågetecken som finns när det gäller regleringen på marknaden utredas, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Utgångspunkter är att förbättra förutsättningarna för utvecklingen av gräsrotsfinansiering som en alternativ källa till finansiering för små och medelstora företag.

Tidigare justitierådet Severin Blomstrand leder utredningen och ska lämna sitt betänkande senaste den 29 december 2017.

Gräsrotsfinansiering (även kallad crowdfunding) är en liten men snabbt växande del av finansmarknaden. Det som utmärker gräsrotsfinansiering är att en plattform samlar många investerare, som var och en investerar små belopp i ett särskilt projekt, och sammanför dem med de som söker kapital. Det kan exempelvis vara ett sätt för små uppstartsföretag att hitta finansiering. Inom Europa har EU-kommissionen uppskattat att marknaden år 2013 uppgick till 10 miljarder kronor.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.