Årets fem fokusområden är AI-integration, hållbarhets- och klimatinnovation, agil kompetensförsörjning, cybersäkerhet och förvaltning av familjekapital.
– De här fem fokusområdena är vad som återkommer i PwC:s undersökningar, sammanvägt med globala megatrender och samtal vi har med kunder i företagssegmentet. Varje område är mångfacetterat, samtidigt som de hänger ihop som i ett ekosystem, säger My Lidén som arbetar med revision och rådgivning på PwC.
Det går inte att rangordna fokusområdena efter hur viktiga de är, åtminstone inte på företagsnivå. Snarare behöver varje enskild vd blicka inåt i den egna verksamheten för att identifiera vad som står högst upp på att göra-listan, anser My Lidén. Nedan förklarar hon på vilket sätt de fem områdena är angelägna för näringslivet.
1. Implementera avancerad AI-integration
– Har man inte redan gjort det, så är det dags att börja bekanta sig med generativ AI. Vi behöver acceptera att AI är något att förhålla sig till och som kan bidra till företagets utveckling. Exempel på implementeringsområden kan vara ekonomiavdelningen eller för att hålla koll på avtal, i avtalstunga branscher.
Dessutom kan entreprenörsledda bolag och familjeföretag dra nytta av sina korta rapporteringsvägar och flexibla beslutsprocesser, som gör att AI-implementeringen kan gå snabbare. Kanske kan nästa generations familjemedlemmar få i ansvar att leda det arbetet.
2. Inkludera hållbarhets- och klimatinnovation
– Det vi ser i undersökningar är att företag fokuserar mycket på att uppfylla villkoren i olika hållbarhetsregelverk, vilket nyligen har förändrats i och med Omnibus-förslaget. Men hur företag arbetar med hållbarhet kommer att bli alltmer definierande för vilka de är, och det gäller merparten av företagen.
Nyckeln är att se klimatinitiativ som en möjlighet för att bygga förtroende och skapa värde i affärerna – inte som en kostnad.
3. Agil kompetensförsörjning
– Medarbetare och kandidater förväntar sig att arbetsgivarna är tydliga med vad man kan förvänta sig hos dem och vad de står för. De får också en allt större uppgift i att förklara varför man arbetar som man gör – vilket värde det skapar. I och med att arbetslivet förändras, letar människor efter arbetsgivare som är tydliga i sina värderingar och framåtlutade, till exempel inom AI.
Den tekniska utvecklingen bidrar alltså till att företagen behöver utveckla sin strategiska bemanningsplanering så att den blir mer agil och anpassningsbar. I PwC:s globala undersökning Hopes & Fears, svarade 80 procent av alla anställda i privatägda bolag och familjeföretag att de är redo att anpassa sig till nya arbetssätt. Andelen var något mindre i Sverige.
4. Cybersäkerhet och datasekretess
– Det här är något som har gått upp för de allra flesta företag, därför att det är så vanligt med intrång och cyberattacker. Att ha ett cyberskydd handlar om att skapa förtroende för företaget, hos kunder, leverantörer och samarbetspartners. Men också bland anställda. Det är inte bara den finansiella datan som ska skyddas, utan även känslig kund- och medarbetarinformation.
5. Förvaltning av familjekapitalet
Under de kommande åren förväntas family capital öka sin inverkan på det globala investerings- och affärslandskapet. Med family capital avses hela skalan av innehav och investeringar som görs genom ett familjeföretag, family offices eller en privat förmögenhet.
– Allt fler investerare i start up- och scale up-bolag är family offices, och vi kan se att de tittar allt mer på så kallad impact investing – det vill säga att investera i något som har positiv påverkan. Investeringar för framtiden blir allt viktigare för allt fler, och därför bör det vara ett fokus för entreprenörsägda bolag och familjeföretag att se över hur man ska förvalta familjekapitalet. Det kan öppna för nya affärsmöjligheter.