Fördelar och fallgropar med löneväxling

Lön Löneväxling blir allt mer populärt. Men vad innebär det egentligen? Rosie Andersson, lönespecialist på Flex Services, rätar ut frågetecknen kring denna förmånsmöjlighet.

Fördelar och fallgropar med löneväxling
Foto: Adobe Stock

Löneväxling innebär, inte helt otippat, att växla sin lön mot något annat. Det kan göras vid enstaka tillfällen eller löpande och kan handla om fler semesterdagar, förmånsbil, städtjänster, privat sjukvård eller extra tjänstepension. Just extra inbetalning till tjänstepension är något som blir mer och mer populärt. I praktiken innebär det att du tar en del av din bruttolön och låter sätta in det i ditt tjänstepensionssparande istället.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Innan du ens börjar fundera på att växla en del av din lön behöver du veta om du tjänar på det eller inte.

– Generellt kan man säga att du ska ha en bruttolön på minst 43 309 kronor (2019) efter att avdraget för löneväxlingen gjorts för att tjäna på det. Annars påverkar löneväxlingen din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning negativt. Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om löneväxling tillåts eller inte. Inom större organisationer kan det finnas mer formella policys och uttalade erbjudanden om löneväxling till tjänstepension exempelvis, medan det på mindre företag oftast handlar om att ta en dialog och komma överens med sin chef, säger Rosie Andersson, lönespecialist på Flex Services.

Hon konstaterar att alla arbetsgivare har möjlighet att erbjuda sina anställda den här typen av förmån, men de avgör själva om det är något de vill göra.

– Ekonomiskt är det ett nollsummespel för företaget. Visserligen kan det innebära lite extra administrativt arbete, men i den andra vågskålen ligger att det är positivt för varumärket som arbetsgivare att erbjuda den här typen av förmån.

Vad kan det då finnas för anledningar till att man vill växla sin lön mot exempelvis ett större pensionssparande? Här är några av de motiv som ligger till grund för att allt fler nyttjar denna möjlighet.

– Du kan spara mer pengar än du faktiskt avstår i lön. Detta beror på att företaget du arbetar på inte ska kunna tjäna på att locka anställda till att växla lön. Eftersom en lägre löneutbetalning för företaget innebär en minskad kostnad i sociala avgifter behöver detta justeras mot en högre insättning till tjänstepensionen.

– Om du ligger nära nivån för att betala statlig skatt (en årsinkomst på 490 700 kr 2019) kan du löneväxla den del som ligger över beloppet och på så sätt komma under nivån för att betala statlig skatt. Pengarna du växlar får du ju ändå tillbaka som pensionär.

– Du får en stärkt pension genom ett fördelaktigt sparande. Sparar du inom ditt kollektivavtalade pensionssparande är avgifterna låga. Det du sparar är dessutom bundet till pensionen och du kommer inte åt pengarna förrän du börjar ta ut din tjänstepension, vilket kan vara positivt för de som har svårt att hålla fingrarna borta från sitt sparande.

– Du får möjlighet att gå i pension tidigare i och med den förstärkta pensionen.

Som redan nämnts behöver du först räkna på om du alls tjänar på att löneväxla. Andra ersättningar och förmåner kan påverkas och det här måste du som anställd kolla upp.

– Om du efter löneväxlingen tjänar under inkomsttaket för respektive förmån, blir sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning lägre.

– Även den lagstadgade ålderspensionen kan under vissa förutsättningar bli lägre.

– ITP sjukpension blir lägre.

– Var uppmärksam på hur inbetalningarna till den vanliga tjänstepensionen påverkas. Om du har en premiebestämd tjänstepension där inbetalningarna motsvarar en andel av lönen måste du se till att du blir kompenserad även för tjänstepensionsbortfallet.

– Kolla också att arbetsgivaren utgår från din bruttolön före löneväxlingen när det är fråga om lönerevision. Även kommande tjänstepension, semesterersättning och lönetillägg, såsom beredskaps- och övertidsersättning ska grundas på lönen före avdraget.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.