Färre kvinnor till börsbolagens styrelser 2022

Ägare & Styrelse Färre kvinnor utnämndes 2022 till icke-verkställande styrelseledamöter i Stockholmsbörsens största bolag. Förra året gick 39 procent av storbolagens nya styrelseposter till kvinnor. Det är en minskning från 2021 då andelen var 52 procent, visar en ny undersökning från Heidrick & Struggles.

Färre kvinnor till börsbolagens styrelser 2022
Patrik Hammar

Heidrick & Struggles, undersöker varje år trender i styrelsesammansättningar för de största bolagen runtom i världen. Årets upplaga av undersökningen Board Monitor Europe, som lanseras idag, visar att andelen kvinnor av nytillsatta icke-verkställande styrelseledamöter i Sverige minskade drastiskt från 2021 till 2022. Under 2021 gick fler än hälften av de nya styrelseposterna till kvinnor, men 2022 var motsvarande andel endast 39 procent.

– Med 2022 års kraftiga nedgång minskade Sverige mest i Europa. Detta trots att storbolagen på Stockholmsbörsen endast har 37 procent kvinnor i styrelserna idag – och därmed en bit kvar till EU-målet om 40 procent 2026. Om Sverige fortsätter att tappa fart på det här sättet riskerar vi att inte nå målen, säger Patrik Hammar, Sverigechef för Heidrick & Struggles.

Undersökningen omfattar de 813 största börsnoterade bolagen i Europas 14 största ekonomier. I Sverige analyseras styrelserna för de 28 största bolagen på Stockholmsbörsen (OMX 30).

Nedgången av nytillsatta kvinnliga styrelseledamöter i Sverige skiljer sig från många övriga länder. I genomsnitt i Europa ökade i stället tillsättningen av kvinnliga styrelseledamöter mellan 2021 och 2022 från 44 till 49 procent. En trend som, utöver Sverige, endast Polen, Spanien, Finland och Nederländerna gick emot.

– Det återstår naturligtvis att se om minskningen 2022 är ett tecken på en nedåtgående trend, eller endast en tillfällig svacka. Här har vi som rekryteringsrådgivare ett stort ansvar. Tillsammans med storbolagen ska vi fortsätta att verka för ökad mångfald, jämställdhet och inkludering i styrelserummen – i Sverige såväl som globalt, avslutar Sara Råsmar, konsult, Heidrick & Struggles Sverige.

Läs hela undersökningen här.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.