nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Entreprenörer föder fler innovationer

Entreprenörer står bakom drygt hälften av alla svenska innovationer. Trots det lämnas entreprenörskapet utanför en stor del av policyagendan, konstateras i en ny rapport.

Entreprenöriellt handlande, snarare än universitetsforskning, ligger bakom en majoritet av svenska innovationer. Det visar en genomgång av Swinno, en databas över svenska innovationer. Drygt hälften av alla innovationer föds i samverkan med kunder och omvärld för att producera bättre, billigare eller i en ny marknadsnisch. På längre sikt är dessutom tillväxten högre i företag som arbetar med marknadsdrivna innovationer.

Författaren till rapporten framhåller att målet med innovationspolitiken bör vara god utbildning, förbättrad matchning på arbetsmarknaden, samt ett idogt arbete med skatter och regler för att flera ska ha drivkrafter att vilja arbeta med morgondagens lösningar.

– Många politiska initiativ syftar till att stärka innovationsklimatet, senast regeringens Innovationsråd. Men det handlar inte om hur det offentliga kan planera fram innovationer genom riktade insatser. Fokus bör ligga på breda reformer istället för på selektiva åtgärder, säger författaren Johan P Larsson, ekon dr Entreprenörskapsforum och JIBS i en kommentar till rapporten.

Läs hela rapporten, Innovation utan entreprenörskap?

 

Fler nyheter

Hög arbetsbelastning stressar cheferna 

En ny undersökning visar att nära två av tre svenska chefer upplever arbetsrelaterad stress flera gånger i veckan – minst. Majoriteten anser inte heller att deras arbetsgivare gör något för att motverka stress och för var fjärde chef har stressen varit så påtaglig att man sökt sig till en annan arbetsplats.

Vd-brevet vanligast vid ID-kapningar

En ny undersökning visar att 45 procent av svenska företag med upp till 250 anställda har drabbats av eller utsatts för ett försök till en ID-kapning och hela 30 procent under det senaste året. Vd-brevet är det vanligaste sättet.

300 anmälda till Vd-dagen

En verklig rivstart. Intresset för Vd-tidningens nya konferens Vd-dagen som hålls på Grand Hotel den 1 oktober är mycket stort. Hittills har 300 personer anmält sitt deltagande. Det är nästan en fördubbling jämfört med förra året då konferensen hölls för första gången.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här