En dag med Karin Apelman

En vd:s dag Hur ser Karin Apelmansdag ut som vd för FAR? Följ henne från morgon till kväll.

En dag med Karin Apelman
Karin Apelmans är vd för FAR? Foto: Kristofer Hedlund.

Gör: Är generalsekreterare och vd på FAR – branschorganisationen som samlar Sveriges ledande experter inom revision, redovisning, lön och skatt. FAR är också ett av Sveriges största utbildningsföretag inom ekonomiområdet.

Därför trivs jag med jobbet: Vi på FAR är tillsammans med våra medlemmar en del av näringslivets och samhällets ekosystem lokalt och globalt. Till det behövs det både generalister och specialister, vilka vi samlar i vårt nätverk. Jag tycker att det är särskilt kul att jag kan dra nytta av allt som jag har jobbat med tidigare i min 35-åriga karriär.

06.30. Vaknar till nyheterna på P1 som följs av ekonomiekot – alltid hög prioritet för mig eftersom det alltid kan vara något som kommer påverka min arbetsdag. Gör morgongymnastik i formen av ”7-minute work out” – effektivt och bra som ger snabb energi. Fyller på med hjortronyoghurt med rågfras till frukost.

07.30. Jag har tänkt åka till kontoret, men ett sms om att en kollega som brukar vara där har blivit förkyld gör att jag bestämmer mig för att jobba hemifrån.

08.00. Dags för dagens första kaffe – en espresso i köket hemma vid datorn. Den brukar jag annars njuta av på kontoret på Fleminggatan i Stockholm.

09.00. I denna coronatid blir det många möten på Teams, så även i dag. Första mötet är vårt interna medarbetarforum som vi har varannan torsdag, vi kallar det ”Träffpunkt”. I dag är det extra spännande, för vi ska berätta om FAR:s första branschrapport som vi har jobbat med i flera månader. Den mottas väl, några frågor och glada tillrop. Äntligen en rapport med fakta om vår bransch. Revisions- och rådgivningsbranschen omsätter 43 miljarder kronor och sysselsätter 37 000 medarbetare visar rapporten. Många delningar på LinkedIn och bra kommentarer.

10.00. Direkt efter Träffpunkt stämmer jag av mina citat från en intervju om branschrapporten som gjordes igår. Jag ser att journalisten har satt en rubrik som jag gillar ”FAR tar helhetsgrepp på branschen i ny rapport”!

11.00. Före lunch hinner jag också med ett möte om ”Hållbar bolagsstyrning”. Hållbarhetsfrågorna står högt på vår agenda. Ett område där våra medlemmar gör tydlig nytta för näringsliv och samhälle.

12.00 Försöker få till dagliga promenader och i dag får det bli till ett av lunchställena i närheten, väljer en japansk och det blir yakiniku. Kollar lite mail och sociala medier under lunchen i brist på fysiskt sällskap. Mätt och belåten tar jag mitt nästa möte per telefon på hemvägen.

13.30. Väl tillbaka vid datorn har jag avstämning med två av mina kollegor i ledningsgruppen om några viktiga aktuella frågor. Det fungerar bra att ses digitalt, men jag längtar efter att kunna ha fysiska möten igen. Framöver blir det nog en mix av båda.

17.00. Packar ned varma kläder och lägger in golfklubborna i bilen inför helgens resa till Gotland där jag ska titta till familjens hus och överraska en god vän som fyller år. Samt försöka hinna med en golfrunda. Samtalar med min dotter på resan till Nynäshamn. Sonen har ett kvällspass på jobbet så honom vill jag inte störa.

20.45. Resan med Gotlandsfärjan under sen kväll ger ett par timmars bra arbetstid. Läser sju uppsatser med stor behållning. Jag är med i juryn inom Svenska Revisionsakademin och vi ska utse en vinnare för bästa uppsats framlagd under 2020 vid svenskt universitet eller högskola på avancerad nivå. En tydlig favorit och en som jag tycker bör få ett hedersomnämnande sorterar jag ut.

Middagen äter jag på båten och det blir rederiets klassiker köttbullar med gräddsås.

Sätter på värmen i huset digitalt så att det är varmt och skönt när jag kommer fram strax efter midnatt trots att det är minusgrader i luften.

01.30. Somnar gott efter en lång och intensiv dag på jobbet!

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.