Egochefer och inkompetenta grupper

Att skapa en arbetsgrupp som presterar maximalt kan vara det mest skrämmande som finns. För med en sådan arbetsgrupp flyter arbetet på mot målet utan att du dagligen måste gå in och korrigera kursen.

Vadå, det är väl toppen? Nejdå, det är det inte alls.

De flesta av oss har nämligen ett behov av att känna oss behövda. Det är skönt att komma förbi och få hjälpa till, vara facit i problemlösningen. Det är mänskligt att känna så, och lusten att göra en insats och vara behövd ökar lusten att göra karriär. Därför är det är viktigt att vara medveten om den här mekanismen. Och då särskilt hos sig själv, och speciellt i krissituationer, för självinsikt utmärker en bra chef. Och en bra arbetsgrupp når bättre resultat tillsammans än de enskilda individerna som ingår i den.

Så långt är allt alltså väl.

Alla människor har kunskaper som kan bidra till resultatet – men när det sker stora strukturomställningar förändras vilka kompetenser som företagen har behov av. Se på den stolta svenska skobranschen som började kippa efter luft när importen av skor släpptes fri 1955. Skorna min mormor sydde på en av de 112 fabrikerna i Örebro kunde inte trumfa ut de billigare italienska som vällde in i landet. Duktiga svenska skoarbetare fick byta bransch och klara sig bäst de kunde när skotillverkningen blomstrade i billigare länder.

Experterna som byggde upp Saab i Trollhättan har förvandlats till ett liknande trauma. Genom Saabs konkurs och efterdyningarna kring den påminns vi ständigt om att vi sedan länge brottats ner av konkurrensen från både japanska toyotas och kinesiska volvos.

Jag blir ledsen själv när jag tänker på det.

Det finns massor med tecken på när ett företag håller på att köra i diket. I varje arbetsgrupp finns det alltid någon som ser saker som kunde göras på ett bättre sätt. I bra arbetsgrupper löser medarbetaren problem direkt, eller tar upp det med sin närmaste chef. Inga problem hinner bli farliga för verksamheten då.

Jag menar att en del av orsakerna till att företag misslyckas finns i hur arbetsgrupperna i företaget fungerar. Det gäller på alla nivåer, förstås, och arbetsklimatet avgörs av företagskulturen som vi alla skapar tillsammans.

Problemet är att det finns ett antal egochefer som kontinuerligt måste bevisa för sig själva att de är oumbärliga på jobbet. Det härligaste som finns för en sådan chef är en inkompetent arbetsgrupp, något som är relativt enkelt att skapa.

Det handlar om att ignorera de förslag på utveckling som medarbetare kommer med, vara oklar med själva grunden till varför företaget existerar, låta motarbetarna få övertaget och trycka ner de medarbetare som ser möjligheter, låtsas som ingenting när det uppstår mobbning i gruppen, skälla när resultaten inte nås istället för att gå igenom gemensamt hur gruppen ska bryta utvecklingen.

Allt detta är sådant som gör egochefer oumbärliga, för då behövs en stark ledare som pekar ut vägen med hela handen.

Svår stress kan för övrigt göra alldeles normala chefer till egochefer.

Ta dig därför tid att i höst njuta av allt du redan uppnått, unna dig att gå på seminarier och bli inspirerad av andra sätt att arbeta, planera och tänka. Då blir du både lyckligare – och en mycket bättre chef.

Dessutom finns chansen att resultatet lyfter när medarbetarna får vara det de är: experter på sitt eget jobb.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.