AI är inte ett engångsprojekt

Digitalisering & IT Det krävs omfattande förändring om man ska införa AI-teknik i organisationen. Här gäller det att omforma och ompröva rutiner snarare än att bara börja använda ny teknik.

AI är inte ett engångsprojekt
AI påverkar både organisationen som helhet, och olika rutiner i organisationen. Foto: Adobe Stock

– Artificiell intelligens förändrar organisationer på djupet, men AI är inte något trollspö och det går inte att bara införa och börja använda AI, säger Zeina Othman, doktorand inom industriell ekonomi vid Mälardalen universitet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Hon har nyligen släppt en avhandling om att utveckla förståelse för hur organisationer behöver omforma och ompröva olika processer när de inför och börjar använda artificiell intelligens. Tekniken påverkar nämligen många olika processer, både när det gäller hur man inför AI och hur man arbetar med organisationsförändringarna kring AI-tekniken.

Flyttar gränserna

– AI är inte ett ”engångsprojekt” eller en ”design-it-and-forget-it-process”. Flera olika aktörer på flera olika nivåer i organisationer behöver engageras, och AI påverkar både organisationen som helhet, och olika rutiner i organisationen. På så vis blir ny AI-teknik något som hela tiden flyttar gränserna inom organisationen, säger Zeina Othman.

I sin avhandling samarbetar Zeina Othman med företaget eSmart Systems, som har arbetat med AI i över tio år

– Att förstå hur AI kan jacka in i olika organisatoriska rutiner och processer, kan hjälpa organisationer att utnyttja dessa data på ett effektivt och ändamålsenligt sätt, avslutar Zeina Othman.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.