5 utmaningar för att öka medarbetarnas engagemang

Förändringsledning Att skapa engagemang bland medarbetarna är en viktig utmaning för många organisationer – och inte minst detta år där COVID-19-pandemin inneburit stora förändringar i arbetslivet. I Netigates senaste engagemangsrapport kan man utläsa vad som drivit engagemang på svenska arbetsplatser under 2020. 

5 utmaningar för att öka medarbetarnas engagemang
Arbetsgivare behöver individanpassat ledarskapet och jobba mer med feedback. Foto: Adobe Stock

– Vår senaste engagemangsrapport visar att det nya ”normala”, med en större andel hemarbetare, skapar både möjligheter och nya utmaningar för svenska arbetsgivare. Arbetsgivare behöver individanpassat ledarskapet och jobba mer med feedback. Om medarbetarna själva får välja skulle majoriteten vilja få en medarbetarundersökning var sjätte månad eller oftare, säger Alexandra Drottler, Senior Insight Consultant på Netigate.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

I en tid med snabba förändringar och en större fysisk distans mellan arbetsgivare och medarbetare har det därför blivit ännu viktigare att mäta hur medarbetarna mår och känner, och att ge de anställda möjligheten att tycka till. Att arbeta med engagemang, bibehålla eller till och med öka nivån av engagemang bland medarbetarna har under 2020 varit en annorlunda utmaning än det har varit tidigare.

Netigates engagemangsrapport sammanfattar hur arbetsgivare kan skapa en bra arbetsmiljö för att påverka medarbetarnas engagemang i rätt riktning. Den lyfter viktiga fallgropar och områden med förbättringspotential, liksom styrkor inom det svenska arbetslivet. Rapporten analyserar även hur hemarbete på grund av COVID-19 har påverkat det svenska arbetslivet enligt medarbetarna.

Den visar att följande utmaningar är viktigast för svenska arbetsgivare för att öka engagemanget under 2021

1.Stärka tillit för ledningen genom transparent kommunikation.

2.Aktivt motarbeta onödig stress på arbetsplatsen.

3.Kommunikativt och motiverande ledarskap.

4.Erbjuda fler möjligheter till personlig utveckling.

5.Ta ställning till och kommunicera framtida förutsättningar för hemarbete.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.