5 tips till den som letar efter nytt kontor

HR & Arbetsmiljö Det finns mycket att fundera kring när det är dags att byta lokaler. Vad ingår i hyran? Har vi råd att skriva på nytt avtal? Kommer medarbetarna att trivas?... Här ger företaget 7A 5 goda råd till den som ska skaffa nytt kontor.

5 tips till den som letar efter nytt kontor
Vi tror att framtidens kontor är en social mötesplats där kreativitet och gemenskap står i centrum. Foto: Adobe Stock

1. Välj ett strategiskt läge

Fundera först och främst över hur viktigt läget är för både medarbetare och kunder. För vissa företag är platsen helt avgörande – och för andra inte lika viktig. Men för de allra flesta verksamheter är en central företagsdress, i nära anslutning till serviceutbud och kollektivtrafik, ett grundkrav vid valet av kontor.

2. Förstå verksamhetens behov

Ta reda på hur många som brukar vara inne på kontoret samtidigt och hur medarbetarna föredrar att sitta. Vill alla på företaget ha ett eget skrivbord, kommer medarbetarna att nyttja loungerna eller har ni behov av telefonhytter? Hyr endast den effektiva yta ni använder – och nyttja vid behov alla gemensamma utrymmen och mötesrum som finns att tillgå utöver själva kontoret.

3. Titta noga på avtalstiden

Har ni råd att sitta fem år i samma lokaler i tiderna som råder? Är svaret nej (eller svårt att svara på) är flexibla kontor lösningen! Hitta ett kontor som passar verksamheten för stunden – och låt framtiden utvisa hur länge ni stannar i samma lokaler. Företaget kanske växer från 15 till 25 anställda på ett halvår? Eller genomgår motsatt resa på kort tid? Oavsett vilket håll utvecklingen går sitter ni aldrig fastlåsta i långa avtal när ni väljer en flexibel lösning.

4. Gå på flera visningar

Vi tror att framtidens kontor är en social mötesplats där kreativitet och gemenskap står i centrum. Ta dig därför tid att gå på flera visningar för att känna in atmosfären på anläggningen. Gärna i sällskap av dina kollegor så att flera på företaget får en möjlighet att bilda sig en uppfattning om lokalerna – och även få ett ansikte på några i personalen. De finns där dagligen för att hjälpa till med stort som smått och spelar en viktig roll för trivseln på kontoret!

5. Gör hemläxan

Jämför ni kontorshotell med att hyra egna lokaler? Ta dig tid att räkna noga på totalkostnaden för samtliga alternativ. Servicetjänster på kontoret, som i slutändan kostar mycket tid och pengar att ordna med själv, är städning, kaffemaskiner och internettjänster – för att nämna några saker. Bli inte förvånad om ni upptäcker att flexibla lösningar, där så gott som all service ingår, i slutändan blir billigare än att hyra egna lokaler av en traditionell fastighetsvärd!

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.