4-dagarsvecka testas i Sverige – ”satsa på hållbara lösningar”

Medarbetare Försök med 4-dagarsvecka är i gång i Sverige. Kan man behålla och till och med öka produktiviteten och samtidigt korta arbetstiden med 20 procent?
– Det handlar om att optimera, snarare än att maximera, säger Anna-Carin Alderin, en av personerna bakom studien.

4-dagarsvecka testas i Sverige – ”satsa på hållbara lösningar”
Anna-Carin Alderin är initiativtagare till 4 Day Week i Sverige och nationell partner till 4 Day Week Global. Foto: Pressbild

Den 13 november i år gick startskottet för den första nationella forskningsstudien kring en 4-dagarsvecka i Sverige. Den är initierad av Anna-Carin Alderin via 4 Day Week Sverige och genomförs i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Karlstads universitet, under ledning av forskaren Lena Lid Falkman.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

4-dagarsvecka har redan testats i flera länder, och studier utförda av 4 Day Week Global pekar på positiva effekter som ökad omsättning, samt ökad arbetsförmåga och minskad sjukfrånvaro för medarbetare. Allt var dock inte optimalt med fyradagarsveckan. Som VD-tidningen har berättat tidigare mådde de som arbetade fyra dagar inte signifikant bättre än dem som arbetade fem dagar. De uppgav även en högre grad av utbrändhet.

100/80/100 – smartare och mer fokuserat

Boken ”Culture chock” av det amerikanska analys- och rådgivningsföretaget Gallups ordförande Jim Clifton och arbetslivsforskaren Jim Harter ifrågasätter att det skulle vara antalet arbetsdagar som avgör medarbetarnas välmående. Det är en uppfattning som Anna-Carin Alderin delvis håller med om. Men hon lyfter samtidigt fram att metoden 100/80/100 inte enbart bygger på att reducera arbetstiden till 80 procent. Den förutsätter också att arbetsgivaren även planerar arbetet så att medarbetarna jobbar smartare och mer fokuserat.

– När vi använder tiden effektfullt och prioriterar rätt uppgifter, kan vi frigöra tid till exempelvis återhämtning och reflektion. Jag tänker att det handlar om att optimera, snarare än att maximera, säger hon.

Fakta

Om den svenska studien

Studien inkluderar företag från olika sektorer: offentlig verksamhet, privat sektor och

ideella organisationer. De första deltagarna omfattar bland annat två förvaltningar i

Göteborgs stad, Evolve Redovisning AB, Berg kommun, MiljöMatematik Malmö AB,

Altitude Meetings, Gr8 Meetings, Friluftsfrämjandet Region Mälardalen och Salty

Communication.

Förbättrad produktivitet

Svenskt Näringslivet har vädrat kritik mot idén om förkortad arbetstid och en stor majoritet av underleverantörsföretagen tror att en fyradagarsvecka skulle leda till minskad konkurrenskraft och försämrad ekonomi.

Anna-Carin Alderin upprepar att projektet inte enbart handlar om arbetstidsförkortning. Om arbetsgivaren samtidigt effektiviserar och moderniserar arbetssättet finns stora vinster att göra.

– Effektivare och modernare arbetssätt stärker företagens konkurrenskraft och gör dem enligt forskning mer attraktiva för talanger. Genom att satsa på hållbara lösningar kan även små företag öka produktiviteten och minska beroendet av en större arbetsstyrka, säger hon.

Hon lyfter fram internationell forskning från 4 Day Week Global som visar att förkortad arbetstid kan bidra till förbättrad produktivitet och välmående – även i utmanande ekonomiska lägen. I en omfattande studie från 2023 deltog över 60 företag globalt, och resultaten visade att:

Fakta

100:80:100-modellen

Detta är den modell som kommer att användas i den kommande svenska pilotstudien som startade i juni 2024:

  1. 100% lön
  2. 80% arbetstid
  3. 100% produktivitet

Detta innebär att:

  • Anställda arbetar 32 timmar per vecka i stället för 40 timmar.
  • De behåller sin fulla lön.
  • Målet är att upprätthålla samma produktivitetsnivå som vid en 40-timmars arbetsvecka.
  • 92 procent av företagen fortsatte med fyradagarsveckan efter försöket.
  • Företagens intäkter ökade i genomsnitt med 8 procent under studien och fortsatte växa efteråt.
  • Produktiviteten förbättrades, vilket visade att företag kunde producera samma eller mer värde på färre timmar.
  • Medarbetarnas välmående steg när stressnivåerna minskade med 32 procent och sjukfrånvaron reducerades.

– Genom att satsa på hållbara lösningar kan även små företag öka produktiviteten och minska beroendet av en större arbetsstyrka. Tid är kanske vår nya valuta – och smarta metoder hjälper verksamheter att möta kompetensbrist samtidigt som de skapar hållbara modeller för framtiden, säger Anna-Carin Alderin.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.