3 taktiker som gör feedbacken till en guldgruva

Ledarskap Lindar du in feedbacken till oigenkännlighet, för att inte trampa mottagaren på tårna? Då är du inte ensam. Att ge feedback är lika centralt som det kan vara olustigt, men med tre tydliga nycklar kan du som vd se till att feedbacken får önskat resultat.

3 taktiker som gör feedbacken till en guldgruva
Foto: Stock Adobe

Att ta till sig feedback ska vara som att vaska guld, inte skyffla gödsel. Men varför är det så svårt att ge feedback, som dessutom får önskad effekt? Därför att det synliggör två grundläggande mänskliga behov: att utvecklas å ena sidan, att bli accepterad å den andra. Och feedbacken träffar skärningspunkten mellan de här två, ibland motstridiga, behoven.

Med fokus på välvilja, tydlighet och utveckling, kan du som vd ge feedback på ett sätt som ger nytta och meningsfullhet för både mottagaren och dig.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Välvilja

Välvilja är feedbackens viktigaste element. Rädsla för att inte duga, inte räcka till, gör lätt att vi tolkar feedback till vår nackdel. Det i sin tur leder till att mottagaren går i försvar. Genom att se på situationen som en gungbräda, blir det tydligt hur vi människor tenderar att undvika att ge feedback, därför att vi underskattar hur viktig den är och överskattar obehaget den framkallar. Men vinsten av feedback är stor – obehaget bara kortvarigt. Gungbrädan är i obalans. För att komma till rätta med obalansen, är nyckeln att sätta sig in i mottagarens perspektiv. Mottagaren vill ha och behöver feedbacken, vilket gör det till en välvillig handling att förmedla den. Var bara vaksam så att du inte överdriver välviljan, det grumlar budskapet.

Tydlighet

Tydlighet är viktigt för att göra mottagaren trygg, eftersom hjärnan behandlar otydlighet som en fara. Om mottagaren inte förstår feedbackens innehåll eller varför hen får den, är risken därför stor att den som ger feedbacken möts av en försvarsreaktion. Varför präglas feedback då ofta av otydlighet? Jo, för att situationen skapar olustiga känslor, vilket leder till att man lindar in budskapet. Dessutom upplever vi oss själva inifrån, vilket förstärker idén om att vi faktiskt är tydliga nog och att budskapet borde gå fram. I ett försök att vara tydlig, är det lätt hänt att du som ger feedback använder etiketter, vilket ironiskt nog har motsatt effekt: ”visa mer engagemang” och ”ta mer plats” har olika innebörd för olika människor. Sannolikt uteblir den beteendeförändring som du egentligen vill uppmuntra till. För att åstadkomma mer tydlighet är det viktigt att du pratar om beteenden i feedbacken, inte egenskaper. Lägg upp det i den här ordningen:

  • Definiera beteendet,
  • Beskriv effekten du upplever av beteendet,
  • Tala om vilket beteende du önskar i stället.

Utveckling

Utveckling blir den givna följden av feedback, om du som ger den kan säkerställa att den har instruktionsvärde. Feedback som är konkret och pekar framåt, gör att motståndaren förstår hur hen ska använda sig av den. För att komma dit behövs konkretion av de etiketter som annars är lätta att hemfalla åt: ”Ställ fler frågor på våra möten” är betydligt bättre än ”ta mer plats”, till exempel.

Kom ihåg att snälltolka

Men även den som har de bästa intentioner med sin feedback, möts ibland av en vägg av försvar. Detta faktum belyser att mottagaren har makten i feedbacksammanhang. För att öka chanserna för att feedbacken tas emot väl, bör du försöka se till att alla har verktyg för att ta till sig av feedbacken, och att normen är att man snälltolkar varandra.

Fritt efter Shalini Perssons föredrag, Möteskulturdagen 2025 på Nalen. Shalini Persson driver Feedbackakademin.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.