Så ökar du resultaten genom samarbete med HR

HR Högt medarbetarengagemang ger bättre resultat anser Fellowmind Sveriges vd Anna Kleine. Därför samarbetar hon nära HR-chefen Kristian Randel – och hon ställer ett krav: Sätt verksamheten i första rummet.

Så ökar du resultaten genom samarbete med HR
Vd:n Anna Kleine prioriterar HR högt, men hon ställer några krav: ”Var neutral, stå ett steg närmare aktieägarna än medarbetarna, och ställ gärna upp som bollplank även i affärsrelaterade frågor”. Foto: Kristian Pohl

Som vd är du ganska ensam i din roll, och ska navigera verksamheten mot goda resultat i ett kraftfält mellan kunder, ägare, styrelse och medarbetare. Du har din ledningsgrupp runt dig – men tänk om du också hade en person med både järnkoll på medarbetarna, förmågan att skapa en arbetsmiljö där personalen trivs som fisken i vattnet – och som dessutom förstår verksamheten i dess helhet utan och innan, och kan affären.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

En sådan person har Anna Kleine, vd för tech- och konsultbolaget Fellowmind Sverige. Under hennes hittills fyra år som vd i bolaget har hon utvecklat ett samarbete med företagets HR-chef Kristian Randel som är unikt på så sätt att de jobbar väldigt tätt, med daglig kontakt och där det verkligen inte bara är HR-frågor på tapeten.

– Jag kan väl säga att historiskt har jag alltid hållit HR väldigt nära mig. För mig ha det en väldigt viktig funktion, men det som har fungerat extra bra med Kristians och mitt samarbete är att Kristian har en historik i verksamheten och faktiskt har varit konsult själv och förstår hela vårt hantverk. Det har ett väldigt stort värde, säger Anna Kleine.

Glad personal=glada kunder

Med postpandemin och en växande geopolitisk och finansiell oro blev samarbetet med HR-chefen allt värdefullare för Anna Kleine.

– Vi pratar absolut inte bara om HR-relaterade frågor utan vi pratar om verksamhetsnära frågor. För någonstans i den här osäkerheten som finns och i den här förändringen som vi lever i så är det så många annorlunda saker som krävs i dag mot hur det var förr., säger hon.

Fakta

Några saker som Fellowmind mäter

  • eNPS. Ligger just nu på +65, branschen ligger runt +14 och har sjunkit under senaste 6 månaderna från +17 (de som kör Winningtemp). Skalan ligger på -100 till +100.
  • Personalomsättning Fellowmind Sverige: Just nu 11,3 procent, och var som högst för 18 månader sedan då den låg på 18 procent. Branschen ligger runt 17–18 procent.
  • Könsfördelning på rekryteringar. Förra året var 42 procent av rekryteringarna kvinnor.
  • Hur stor andel av rekryteringar som kommer från interna tips, vilket är 40 procent just nu hos Fellowmind.

Hon ger ett exempel: I dag krävs att man är väldigt tydlig i sin målstyrning. Vad vill vi som bolag? Vart ska vi och varför?

– Jag vet ju vad vi vill och jag kan vara med och sätta målen. Men Kristian är väldigt duktig på att se till så att det formas för att funka för medarbetarna. Så att de kan ta till sig de delarna. Så vi jobbar väldigt nära både med strategi och med olika typer av uppföljning, exemplifierar hon.

Hon konstaterar att Kristian Randel samtidigt bidrar med högt medarbetarengagemang som i sin tur genererar tillväxt i form av rekrytering, låg personalomsättning och hög kundnöjdhet.

– Har man glada medarbetare så har man oftast glada kunder, säger hon.

Anna Kleine och Kristian Randel har utvecklat ett nära samarbete mellan vd och HR-chef, som leder till gladare personal, gladare kunder och bättre resultat. Foto: Kristian Pohl

Praoa i verksamheten

För Kristian är de strategiska målen en förutsättning för att han ska kunna lyckas i sitt verksamhetsdrivna HR-arbete. Han vill ha en vd som sätter de strategiska målen högt, är bra på att bryta ner dem på affärsområde, grupp och individ och är noga med att följa upp målen. Ett av målen i företaget är eNPS, alltså Net Promoter Score för Employees, som rör sig på en skala från -100 till +100. Där ligger Fellowmind Sverige på 67 i dag, en siffra som han menar att branschkollegor baxnar över. Företaget har dessutom haft god tillväxt och gjort ett väldigt bra resultat de senaste åren.

– Det kopplar jag, precis som Anna, ihop med det verksamhetsdrivna sättet att jobba med HR. Och det kan man bara göra om man har en vd som sätter det högst på agendan, konstaterar Kristian Randel.

Anna Kleine å sin sida anser att kunskap om själva verksamheten är nödvändig för att HR-chefen ska kunna arbeta verksamhetsdrivet. Kristian Randel hade redan arbetat flera år i verksamheten när hon blev vd, och han kunde den utan och innan.

– Om man inte har den verksamhetsnära kunskapen som HR-chef så kanske man skulle kunna praktisera i verksamheten på en plats där man är nära affären en tid. Så att man på riktigt förstår vad det är vi tjänar pengar på, säger hon.

Hon trycker på transparens även inför personalen för att alla ska förstå de finansiella målen. Och samtidigt – att fokusera för hårt på finansiella mål blir trubbigt. För att nå starka resultat behöver medarbetarengagemanget vara högt, och då måste det också sättas högt på priolistan av vd:n understryker hon.

– Men vi ska inte hålla på med HR-frågor för HR-frågornas egen skull. Vi ska ju göra det för verksamhetens mål. Och då måste man också sätta tydliga mätbara mål för ens HR-fokus. För det är ju första året man kan mäta framgången med det.

HR-chefen Kristian Randel stöttar gärna vd:n med sin specialkompetens men han har några krav: ”Sätt tydliga mätbara mål, låt mig vara med i ledningsgruppen och ge mig autonomi”. Foto: Kristian Pohl

HR självklar i ledningsgruppen

I takt med att bolaget har växt så har Anna Kleines roll smalnat av och hon ha blivit mindre och mindre operativ. Ledningsgruppen har i stället fått ökad betydelse, och det är för henne en självklarhet att HR-chefen ska vara med där.

– Som HR-chef har man ett antal verktyg i sin verktygslåda som behövs i hela organisationen. Så för mig är det en icke-fråga. HR ska vara med i ledningsgruppen. Punkt slut, säger hon.

Men i ledningsgruppen har inte Kristian Randel HR-hatten på sig, även om han bär med sig verktygslådan in till mötena. I ledningsgruppen är man en grupp, som jobbar mot gemensamma mål.

Fakta

Hur lyckas man med eNps?

  • Engagemang, och fokus på en hög eNPS, startar på vd:ns skrivbord. Om inte vd:n prioriterar det och står bakom det kommer inga ledare eller medarbetare att göra det heller.
  • Använd ett pulsmätningsverktyg som ställer frågor om medarbetarnas välmående varje vecka så att man hela tiden har realtidsdata att följa.
  • Visa inte bara medarbetarna resultatet, utan berätta vad du gör med resultatet också.
  • Jobba ute i alla teamen med ledare och medarbetare där man analyserar resultatet, prioriterar ett visst område att fokusera på under 3–6 månader och att gemensamt skapa ”actions” – aktiviteter som alla i teamet kan börja göra redan i dag – som följs upp varje månad. Prata om resultatet i teamet varje månad och gör eventuella korrigeringar tills önskat mål uppnåtts.
  • Ta medarbetarnas svar på frågorna på allvar, sopa inget under mattan utan gräv i stället i problemen för att hitta lösningar.

– Vi går in som en grupp, och det är en ohyggligt stor styrka. Den enorma psykologiska tryggheten och förtroendet och öppenheten för varandra är också en nyckelfaktor för bolagets framgångar, säger han. Men för att nå dit måste vd:n våga ha förtroende för medarbetarna och respektera deras kompetens, hålla fingrarna borta från deras syltburkar så att säga. Och det är Anna väldigt bra på.

Anna Kleine håller med om att det är viktigt att hon respekterar de olika funktionerna i ledningsgruppen.

– Jag är inte vd för att jag är bäst på HR-frågor. Jag är vd för att jag är bäst på att knyta ihop de olika kompetenserna och skapa en ’tillsammanskultur’, säger hon.

Fakta

Krav från vd på HR-chef

  • Ha 100 procent fokus på affären.
  • Stå ett steg närmare aktieägarna än medarbetarna. Detta kan låta hårt, men det jag menar är att vi ska göra det som är bäst för vår affär eftersom det är det bästa i längden även för alla medarbetare. Ibland kan det innebära att fatta tuffa beslut som att hantera uppsägningar p.g.a. arbetsbrist, att hantera medarbetare som inte lever upp till våra förväntningar osv. Det är lätt att tänka att snällhet är att inte hantera den typen av problem för att det är mest schysst att alla medarbetare får vara kvar, men så ser inte jag det. Det är ofta demoraliserande för övriga medarbetare att inte ta tag i den typen av problem, vilket inte är rimligt. Att snällhet är en hård strategi och inte en mjuk värdering innebär att man måste ha modet att fatta tuffa beslut.
  • Var mån om att vara neutral i din roll. Vd:n ska alltid kunna använda dig som bollplank – högt och lågt – i en massa mer eller mindre känsliga frågor och då måste man kunna ta ett steg tillbaka och se på vissa saker lite utifrån.
  • Tänk på att en vd kan ha det ganska ensamt i sin roll. Som HR-chef måste du vara en stöttning till din vd inte bara i renodlade HR-frågor utan även i affärsrelaterade frågor. Så, sätt affären först, och se till att kunna inte bara HR-processer utan bolagets affär.

Fakta

Krav från HR-chef till vd

  • Låt mig vara med i bolagets ledningsgrupp, annars kan jag aldrig lära känna verksamheten och vår affär och då kan jag inte stötta vd på ett bra sätt.
  • Sätt tydliga och mätbara mål för mig och mitt verksamhetsområde precis som på verksamheten i övrigt
  • Ge mig autonomi, det vill säga ha inte dina fingrar i mina syltburkar. Jag lovar dig, du kan inte arbetsrätt för att du gick en ABF-kurs för 15 år sedan eller för att du med magkänsla ”minsann tycker att det känns mest logiskt att hantera det här problemet på ett visst sätt”.
  • Använd mig som bollplank även för verksamhetsrelaterade frågeställningar. Jag har ofta örat mot rälsen på ett annorlunda sätt än du, och andra infallsvinklar på saker och ting. Tillsammans blir vi riktigt starka.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.