Obligatoriska varsel innebär att arbetsgivare måste meddela uppsägningar i förväg. Nu har en forskargrupp vid Institutet för internationell ekonomi, Stockholms universitet, IFAU och Uppsala universitet gått igenom vilka effekterna blir av varseltiderna.
Varsel ger bättre effekt än avgångsvederlag
Medarbetare När företag varslar sjunker produktiviteten. Men det finns flera positiva effekter för de anställda och samhället med långa varseltider, visar ny forskning.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Å ena sidan kan det ge produktivitetsvinster att låta arbetstagare söka jobb medan de är anställda, eftersom de hittar jobb som bättre matchar deras kompetens. Å andra sidan kan arbetstagare som vet att de kommer att sägas upp bli mindre motiverade, vilket leder till lägre produktivitet, säger en av forskarna Arash Nekoei i ett uttalande.
Fördelen för arbetstagare är att det är mer effektivt i allmänhet att söka jobb medan man fortfarande har en anställning. Forskningen visar att man får ”bättre jobb”, med högre lön och man undviker lång arbetslöshet.
Snabbväxande branscher sticker ut
Forskarna kan också visa att produktiviteten minskar på företag som varslar enligt obligatoriska varsel-reglerna. Varslet fördröjer ”separationen av arbetstagare från improduktiva jobb”. Men för samhället överväger de totala fördelarna med framför allt färre arbetslösa.
Men lösningen passar inte alla. I till exempel snabbväxande branscher med gott om arbetstillfällen är det mer effektivt med snabba avgångar.
En annan intressant slutsats i forskningen handlar om avgångsvederlag. Långa varseltider kombineras ofta med större avgångsvederlag. Men det är tiden och inte det ekonomiska bidraget som ger störst resultat.
”Större avgångsvederlag fördröjer dock arbetssökandet utan att påverka lönen”, skriver forskarna i en artikel på Stockholms universitet.