Vd-jobben fortfarande populära

Personligt Samtidigt som många företag vittnar om svårigheten att hitta nya medarbetare så är söktrycket fortfarande högt när det gäller företagsledare. En ny undersökning visar att en vd-tjänst oftast får över 100 sökande.

Vd-jobben fortfarande populära

Rekryteringsföretaget Roi Rekrytering har jämfört antalet sökande per tjänst under de senaste fyra åren och ser en tydlig trend att färre kandidater söker de lediga tjänsterna. Undantaget är tjänster inom marknadsföring, media/kommunikation och företagsledning där antalet sökande fortfarande är mycket högt. En vd-rekrytering oavsett bransch lockar i dag oftast över 100 kandidater och även till andra tjänster i företagsledande ställning är söktrycket hårt.

Läs mer: Gör rekryteringsstrategin värderingsstyrd

– Vi får fortfarande gott om sökande till varje tjänst, men vi märker en tydlig minskning mot tidigare år. Jag tror det beror på att konjunkturen är stark, vilket gör att det helt enkelt finns väldigt många lediga jobb att söka just nu. Däremot ser vi att det inom marknadsföring och media/kommunikation tycks finnas ett överskott av kandidater jämfört med antalet jobb som blir lediga, säger Niclas Wate, vd för Roi Rekrytering.

Läs mer: Rekrytering som ger bitter eftersmak

I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät svarade förra året 7 av 10 företag att de haft svårt att hitta rätt kompetens och 3 av 10 företag att de fått lägga expansionsplaner på is eftersom de inte hittar rätt medarbetare.

– Det krävs i dag ett stort nätverk och väldigt goda kunskaper om annonsering i sociala medier för att hitta rätt kandidater. Så länge konjunkturen är stark kommer det vara en utmaning för många företagare att hitta nya medarbetare, konstaterar Niclas Wate.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.