Torbjørn Bjerke är ny vd för Synact Pharma

På nytt jobb Den 25 maj tillträder formellt Torbjørn Bjerke som ny vd för Synact Pharma. Han efterträder Jeppe Øvlesen som enligt företaget kommer att kvarstå som ”engagerad aktieägare”.

Torbjørn Bjerke är ny vd för Synact Pharma

Synact Pharma är ett bioteknikbolag inriktat på forskning och utveckling inom inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar, med reumatoid artrit (RA) som huvudfokus. Torbjørn Bjerke har varit styrelseordförande i bolaget sedan 2016 när han nu övertar vd-posten.

– Därtill har han stor kunskap om att utveckla framgångsrika nya läkemedel, ett fantastiskt globalt nätverk av både investerare och läkemedelsbolag samt en omfattande, dokumenterad erfarenhet av affärsutveckling och av att göra affärer”, säger Uli Hacksell, som är föreslagen som ny styrelseordförande efter Bjerke.

Unikt läge

Torbjørn Bjerke har en lång meritlista inom läkemedelsbranschen, och har bland annat varit vd och koncernchef för Biolipox AB, Executive Vice President, R&D, ALK Abello och chef för farmakologi på AstraZeneca, vd och koncernchef för Karolinska Development AB och koncernchef för Orexo AB, en position han innehade från 2007 till januari 2011. Därtill är medgrundare av Action Pharma AS och TXP Pharma GmbH och har en doktorsexamen i medicin i från Aarhus Universitet i Danmark.

– Efter att ha varit en del av SynAct-familjen i sju år är jag djupt imponerad av vad företaget har utvecklat på kort tid under ledning av Jeppe. Att ha en molekylplattform inklusive den ledande läkemedelskandidaten AP1189 som potentiellt kan förändra hur vi behandlar inflammatoriska sjukdomar som ledgångsreumatism är mycket unikt, säger Torbjørn Bjerke.

Han fortsätter:

– Det ska bli spännande att arbeta med ledningsgruppen och styrelsen i min nya roll och leda bolaget till nya framgångar. Vi har mycket att göra för att förbereda våra potentiella partners och aktieägare för nästa kliniska resultat i EXPAND och RESOLVE samtidigt som vi utvecklar vår omfattande prekliniska pipeline. Dessutom behöver vi öka kunskapen om Synact Pharma både i Sverige och på den globala arenan.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.