Sveriges främste entreprenör är korad

Affärerna Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt utsågs till Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Han blir därmed Sveriges representant i världsfinalen i Monaco.

Sveriges främste entreprenör är korad
Peter Carlsson tar emot utmärkelsen Sveriges främste entreprenör.

Peter Carlsson grundade Northvolt tillsammans med Paolo Cerruti 2016. Sedan dess har de tagit in ordrar på över 550 miljarder kronor samt knutit till sig kunder som globala tillverkarna Volkswagen, BMW, Scania och Volvo Cars. Expansionen fortsätter med planer för flera fabriker i Europa med målet att bygga det mest hållbara batteriet i världen för att möjliggöra omställningen till förnybar energi.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– En stor del av entreprenörskap handlar om att kunna sälja in en vision för något som inte ännu finns, för att sen kunna göra verklighet av drömmen. Att Peter Carlsson nu driver igenom en av de största industriinvesteringarna i modern historia visar att han och Northvolt är på god väg att lyckats. Han visar på en otrolig djärvhet som jag tror kommer inspirera en helt ny generation av entreprenörer, säger Günther Mårder, juryordförande för EY Entrepreneur Of The Year.

Juryns motivering för Peter Carlsson, vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year 2021 löd: 

Storslagna visioner och ett makalöst mod är två egenskaper som utmärker Peter Carlsson. Han har satt Sverige på kartan genom att gå i bräschen för en rörelse med avgörande betydelse för framtiden. Med förnybar energi som medel och en grön omställning som mål vill Peter Carlsson vara med och förändra världen.

– Sverige fortsätter leverera entreprenörer som förändrar världen. Vi är stolta över att få presentera Peter Carlsson och Northvolt som vinnare av EY Entrepreneur of The Year och att han får representera Sverige i världsfinalen. Vi önskar honom all lycka till och ser fram emot att följa Northvolts resa framåt, kommenterar Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year.

Läs mer: Därför gnisslar samarbetet mellan forskare och entreprenörer

Under finalkvällen delades det även ut tre kategoripriser:

Årets kvinnliga stjärnskott gick till Madelene Törnblom, Maya Delorez AB. Juryns motivering löd: Med ett minimalt startkapital och maximalt fokus på målgrupp har Madelene Törnblom byggt en riktig tillväxtraket. Hon har övervunnit såväl ekonomiska som traditionsbundna hinder och skapat ett väletablerat, internationellt varumärke. Siktet är inställt på fortsatt expansion och världsmarknaden är enorm. Madelene Törnblom har – både bokstavligt och bildligt talat – skapat något i hästväg.

Årets manliga stjärnskott blev Oliver Lundgren, Skolon AB. Juryns motivering löd: Motgångar och utmaningar har inte stoppat Oliver Lundgren från att starta företag. Initialt var det svårt att ta sig fram i en traditionell bransch, men envishet och hårt arbete gav resultat. Röda siffror blev svarta och kunderna fler och fler. Resan har bara börjat för denne entreprenör som drivs av att göra digitalt lärande tillgängligt för alla. 

SEB delade ut priset Bästa internationella tillväxt till Lars Eklund och Kenth Eklund, Sunds Fibertech Group AB där juryns motivering löd: Bröderna Eklund tog chansen när den gavs. På en väl utmejslad nischmarknad har de gjort en imponerande tillväxtresa som exportnationen Sverige ska vara stolt över. Lars och Kenth tog över spillrorna av ett företag och efter bara några år står exporten för 99 procent av omsättningen. Med maskiner för tillverkning av en världens vanligaste byggprodukter har bröderna Eklund satt Sverige på världskartan.

Även två hederspriser delades ut av EY under kvällen. Årets sociala entreprenör gick till Behrang och Behrooz Gilanpour, Ozonetech System (en del av Mellifiq) och EY Family Enterprise Award of Excellence 2022 delades ut till familjen Andersson, Mellby Gård AB.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.