Svenskarnas uppfattning om jämställda löner i botten

En ny undersökning som genomförts med nästan 30 000 personer från 40 olika länder, visar att Sverige har mycket kvar att göra innan landet upplevs som jämställt.

Svenskarnas uppfattning om jämställda löner i botten

Resultaten från WIN World Survey (WWS), visar att sju av tio svenskar (72 procent) upplever att mannen tjänar mer än kvinnan för samma utförda arbete. Ett resultat som gör att Sverige hamnar i botten bland länder i världen gällande uppfattad jämställdhet i lön mellan könen. Motsvarande siffra globalt ligger på 50 procent, det vill säga 22 procentenheter lägre än det svenska resultatet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Endast 16 procent av svenskarna menar att både män och kvinnor tjänar lika mycket för samma utförda jobb. Länderna som upplever lönen mest jämställd oavsett kön är Vietnam och Filippinerna (72 respektive 71 procent).

Men det är inte bara lönen som upplevs som ojämställd i Sverige utan även den generella jämställdheten på exempelvis arbetsplatser och inom politiken. Här är det främst kvinnorna som i lägre grad tycker att jämlikhet uppnåtts. På arbetsplatsen menar 72 procent av männen att det är jämställt – jämfört med kvinnornas 52 procent, och inom politiken tycker 72 procent av männen att det är jämställt medan kvinnornas resultat ligger på betydligt lägre 48 procent.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.