-->

Så skapar du ett säkrare lösenord med metoden 4P

Digitalisering & IT Marcus Nohlberg är docent i cybersäkerhet, med särskilt fokus på mänskliga aspekter. Han menar att användare kan öka sin egen säkerhet genom att skapa säkra lösenord enligt metoden 4P.

Så skapar du ett säkrare lösenord med metoden 4P
Marcus Nohlberg Foto: Högskolan i Skövde

Marcus Nohlberg forskar vid Högskolan i Skövde om hur digitala angrepp som riktas mot människor sker och hur vi kan skydda oss.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Han konstaterar att på grund av situationen i Europa har hotet om cyberattacker mot Sverige ökat. Ryssland har en lång historia av att använda både missinformation, ”fake news”, och regelrätta cyberangrepp mot andra länder. I många år har dessa angrepp riktats även mot Sverige och i den utsatta situation som råder nu har det blivit än viktigare att både skydda sig själv och samhället i stort genom att förbättra sin cybersäkerhet. Varje individ i landet riskerar utsättas för dessa angrepp och även om man kanske upplever att man inte har något att skydda, kan man ändå vara ett lockande mål för cyberangrepp.

Detta kan verka komplext och kanske lite skrämmande, men det finns enligt Marcus Nohlberg mycket som går att göra som är ganska enkelt och rent av lite kul!

Ett viktigt råd är att skaffa bra lösenord, eller helst en lösenordsfras. Marcus Nohlberg konstaterar att de gamla råden om att lösenord ska se ut som ”Klidg2836rAhjas!” har egentligen inget stöd i forskningen och framför allt fungerar det inte för människor att komma ihåg sådana lösenord. Han menar att en bättre metod är 4P!

Börja med att tänka på en mening, i stället för ett ord. Fyra ord räcker för de flesta! När du väljer din mening ska du tänka på att den ska vara:

• Praktisk: Lätt att skriva, du behöver inte ha specialtecken

• Personlig: Något du valt, inte filmcitat, refränger eller liknande

• Privat: Knuten till dig, och bara till dig. Inte nedskriven.

• Provocerande/Porrig: Snuskig, fräck, elak, hemsk. Något du inte vill säga högt.

Dessa 4P-lösenord kan du prioritera att använda på dina viktigaste tjänster, mejlen, jobbkontot, sociala medier och så vidare.

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.