Så mycket lönsammare är bolag med stark kultur

Arbetsplatskultur Stark arbetsplatskultur och lönsamhet hänger ihop, enligt ny undersökning. Skillnaden är tydligast i mellanstora bolag, där stark kultur jackar upp vinstmarginalen med hela 435 procent.

Så mycket lönsammare är bolag med stark kultur
Stark kultur och hög vinstmarginal hänger ihop. Foto: Adobe Stock

Great Place to Work har jämfört genomsnittliga svenska företags vinstmarginaler med de bästa arbetsplatserna i Sverige. Vd:n Jeanette Bergvall betonar att det kan vara svårt att bibehålla en god arbetskultur när ett företag växer, men de som lyckas får betydande ekonomiska fördelar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

När Great Place to Work analyserade nettoförsäljning och vinstmarginal för alla företag på sin årslista över Sveriges topp arbetsplatser, framkom det att vinstmarginalen i snitt var mycket högre än det nationella snittet. Detta var fallet oberoende av företagets storlek.

Mellanstora bolag visar den största skillnaden i nettoomsättning och vinstmarginal, möjligtvis på grund av kvarvarande utmaningar från tiden som småbolag. Där var där nettoomsättningen nästan 200 procent högre än genomsnittet och vinstmarginalen 435 procent högre.

– Mellanstora bolag kan ofta ha utmaningar i arbetskulturen som dröjt kvar från den som småbolag då och det kan vara en av anledningarna till att skillnaden är så stor just där, säger Jeanette Bergvall i ett pressmeddelande.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.